“Arvan, et kui üks neist ideedest vormub konkreetseks toimivaks äriks, on tulemus juba hea,” ütleb Marika Tamm firmast BDA Estonia nende 25 tudengivõistkonna äriideede kohta, mis jõudsid lõppvooru. Tamm on üks üliõpilastele mõeldud äriplaanide võistluse Ajujaht korraldajaid koos Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusega. Rahastajaks Euroopa Liit. Eestis korraldatakse Ajujahti esimest korda. Auhinnafond on 650 000 krooni.

Enamik ideid on tulnud elust enesest. Näiteks võistkonna Flow liige, Tallinna tehnikaülikooli logistikaeriala tudeng Ülari Kalamees selgitab: “Olen oma õppimise tõttu käinud paljudes ladudes ja kogu aeg kuulnud laomeestelt juttu, et ruumi üldse pole. Mina vaatasin ringi ja ruumi tundus olevat küll ja rohkem.” Kalamees hakkas mõtlema ja esitas koos kaaslasega idee, mille sisuks on uut tüüpi liikuvad riiulisüsteemid – need peaksid aitama ruumiga efektiivsemalt ümber käia. Eestis on patent juba võetud, nüüd ootab ees patentimine välismaal. “See on päris keeruline ja eks ikka on kartus, et keegi tahab mütsi pähe tõmmata,” ütleb Kalamees.


Idee spordivõistlustelt

Olger Tali võistkonnast 2F4Y ütleb, et tema algne idee tuli juba umbes kaheksa aastat tagasi telerist spordivõistlusi vaadates. “Väga keeruline oli aru saada, kui kiiresti sportlased liiguvad,” meenutab Tali. Sealt hargnes mõte panna staadioniringi ümber LED-lampide süsteem, kuhu saaks eelprogrammeerida teatud tüüpi liikumiskiirust. Näiteks raja kõrvale asetatud lambid süttivad ja kustuvad, imiteerides maailmarekorditempot – jooksja ja ka pealtvaatajad näevad rekordiajas liikuvat valgusriba.

Võistluse korraldaja Marika Tamm lisab, et alguses oli tudengite seas rohkem salatsemist. Paljud hoidsid kiivalt asju endale. Protsessi käigus aga selgus, et kui teisi kaasata, oma ideid ja mõtteid tutvustada, muutusid  äriideed paremaks ja konkreetsemaks. Head tagasisidet on tulnud ka ettevõtjatelt. Hindajate hulgas on Rate.ee asutaja Andrei Korobeinik, Regio juht Teet Jagomägi, Eesti Telekomi eksjuht Jaan Männik, SEB peaökonomist Hardo Pajula, IT-firma Helmes omanik Jaan Pillesaar, Eero Tohver tarkvarafirmast Uptime.

Kommentaar:

Eero Tohver, tarkvarafirma Uptime

Liiga palju leiutamist, liiga vähe äri

Arvan, et nii mõnestki ideest annaks voolida toimiva äri, kuigi päris sellist, mille kohe võtad ja realiseerid, ehk ei olnud. Natuke jätsid need ideed leiutajate võistluse mulje. Üliõpilased tahavad sinilindu püüda, välja mõelda midagi täiesti uut. Äripoolt oleks võinud rohkem olla: kes on kliendid, kes maksavad toote eest, miks nad peaksid maksma just minu, aga mitte konkurentide toote eest.

Rohkem võiks mõelda ka asjade maailmast väljapoole, et innovatsioon võib tulla ka mujalt. Innovatsioon võib olla ka näiteks teha juba tuntud asja, aga raha küsida hoopis teistmoodi.