Laariga Riias enne Balti Assamblee järjekordset istungit korraldatud konverentsil ühes paneelis esinenud Pan-Euroopa Instituudi professori Kari Liuhto sõnum oli, et Nord Streami projekt tuleks selle praegusel kujul lõpetada.

Gaasitoru - gaasi on Euroopal aga ju igal juhul vaja - tuleks Saksamaale suunata üle Balti riikide ja Poola, refereeris Laar Liuhto sõnu oma blogis.

Liuhto põhjendas Laari sõnul oma seisukohta Läänemere põhja rajatava gaasitoru mõttetult kõrge hinnaga, kõrgete keskkonnariskidega ning ka poliitiselt: Nordstreami projekti teostades annaksid mõned EL liikmesriigid Venemaale võimaluse demonstreerida, nagu poleks mõned teised liikmesriigid tõsiseltvõetavad partnerid.

Liuhto meelest peaks Euroopa Liit ilmutama initsiatiivi, vahendades läbirääkimisi Venemaaga, tagades ühtlasi, et Venemaad liig-kõrgete tariifidega “kottima” ei hakataks.

"Need on paljuski samad argumendid, mida ka Eesti on seoses Nordstreami projektiga esitanud. Näib, et Gazpromil läheb ka Soomes raskeks," tõdes Laar, kes oli üks suuremaid poliitilisi oponente Nord Streami plaanile asuda tegema keskkonnauuringuid Eesti majandusvetes.