Mitukümmend Heldri küla elanikku on avaldanud maa-ala arendaja Morrison Investi tegevuse vastu häälekalt protesti, sest viimane on nii elektri kui ka kanalisatsiooniga liitumise eest küsinud kuni sadu tuhandeid kroone. Tulevikus peaks Heldri küla rahvas saama elektrit Fortum Elektrilt, sest sealse maa ja kommunikatsioonide omanikul Morrison Investil pole enam seaduste mittetäitmise tõttu vastavat tegevusluba.

“Morrison Investi võrguteenuse osutamise loa tähtaeg sai läbi ja otsustasime uut luba mitte anda,” lausus energiaturu inspektsiooni peadirektori asetäitja Margus Kasepalu.

Viimsi abivallavanema Jan Trei sõnul annab otsus vallale võimalused Morrison Investi tugevamaks survestamiseks. “Kui Morrisson Invest ei luba Fortumil tegutseda, siis on võimalik seada sundvaldus,” ütles Trei. Sellist toimingut, mis lubab avalikes huvides kinnisasja kasutamise kitsendamist, kaalub vald ka veeprobleemi lahendamiseks.

Nimelt ostab Morrisson Invest aktsiaseltsilt Viimsi Vesi vett, et seda Heldri elanikele edasi müüa. “Morrissonil pole vee-ettevõtte staatust, nii nagu seaduses see on sätestatud. Võiksime lasta tal vee andmise lõpetada, ent see tähendaks omakorda seda, et veeta jääksid elanikud!” märkis Trei.

Viimati kohtus vallavalitsus Morrison Investi juhi Margus Valdesega juunis. “Valdese nõudmine oli konkreetne – vald ostku kommunikatsioonid ära ning hind on 20 miljonit krooni. Arusaadavalt ei saa omavalitsus säärasele väljapressimisele alluda,” lausus Trei.

Margus Valdes keeldus eile kommentaare andmast.

Heldri elanik Kai Kernumees arvas, et elanikele ei avalda energiaturu inspektsiooni otsus kiiret mõju. “Kindlasti vaidlustab Valdes otsuse. Mul on leping Fortumiga sõlmitud, sest ma pole nõus maksma selliseid summasid, mida pole kusagil mujal Eestis. Aga liituda Fortumiga pole seni õnnestunud, sest maa on Morrison Investi oma.”