Kohus leidis, et Närska ja Hainsoo tegevuses puudus kuriteo koosseos, ütles Päevaleht Online'ile Tartu kohtute pressiesindaja.

Lõuna ringkonnaprokuröri Marge Püss esitatud süüdistuse kohaselt arestis kohtutäitur 10. aprillil 2006 teatud osa WT varast, sealhulgas WT rahalisi nõudeid kolmandate isikute vastu. Arestimise aktiga määrati vara vastutavateks hoidjateks WT juhatuse liikmed Robert Närska ja Helmo Hainsoo.

Süüdistuse järgi jätsid Närska ja Hainsoo 2006. aasta 21. aprillist kuni 29. maini arestitud nõuete alusel WT-le üle kantud raha edasi kandmata kohtutäituri arvele 5 780 871,79 krooni.

Küll aga asusid Närska ja Hainsoo raha kasutama ja käsutama WT käibevahenditena. Nad tasusid laekunud rahaga ostetava rapsiseemne eest, maksid elektri ja muude kulutuste katteks tehase igapäevase majandustegevuse raames.

Samas leidis kohtus tõendamist, et vara, mille kasutamist-käsutamist süüdistatavatele ette heidetakse, ei olnud täitemenetluses arestitud, arestitud nõuete katteks tasutud rahaliste vahendite kasutamiseks oli olemas sissenõudja ASi Pere Leib luba ning süüdistatavatele etteheidetava tegevusetuse suhtes puudus õiguslik kohustus. Süüdistatavad ei pannud oma käitumisega toime kuritegu ning puudub kuriteosündmus.

Menetlusosalised saavad tänase otsuse vaidlustamise soovist kohtule teatada seitsme päeva jooksul.

Närska, kes lahkus Weroli juhi kohalt 2006. aasta novembris, on Päevalehele öelnud, et vara kasutati tehase tööshoidmise ja pankroti vältimise eesmärgil. Werol oli mullu kevadel väga raskes seisus, nappis käibevahendeid ning oli pankrotistumisoht.

"Kui oleks niisama istunud ja lasknud tehasel pankrotti minna, oleks formaaljuriidiliselt kõik õige olnud. Meie hoidsime ettevõtet töös, aga ega heategu ei jää muidugi karistamata,” ütles Närska.