Vihma ja päikese, külma ning kuuma meelevalda sattunud puitterrass kaotab korraliku hoolduseta kiiresti oma välimuse ja puidupind hakkab pragunema. Puidu sisse pääsevad bakterid, mis hakkavad seda kiiresti lagundama. Toonitud puidul väheneb kaitsevõime ultraviolettkiirguse vastu – värv muutub halliks ja pealispind pudedaks. Korralik hooldus peaks nendest hädadest päästma.

Spetsialistid soovitavad eri puiduõlisid, mida sõltuvalt kulumise kiirusest võiks peale kanda aasta või kahe tagant. Õli imendub puitu ja kaitseb seda päikesekiirguse ning niiskuse eest.

Õige õli ja hooldusaja valikul lähtu sellest, kas tegu on naturaalse või keemiliselt töödeldud sügavimmutatud puiduga (tunneb ära roheka värvuse järgi). Esimesel kasutusaastal sügavimmutatud puidust terrassi tavaliselt õliga ei hooldata, sest see ei pruugi olla piisavalt kuivanud. Ka on sel piisav kaitsekiht ilma õlitagi.

Naturaalne, eelneva töötluseta puit peaks kaitsva õlikihi saama esimesel võimalusel pärast terrassi valmimist. Kui puit on kuiv, võib õli pinnale kanda kohe. Kui mitte, peaks õlihooldusele eelnema nädal või paar kuivamisaega.

Soe aeg on parim

“Puit peaks kindlasti kuivanud olema. Niiskust ei tohiks olla üle viieteistkümne protsendi. Kui on niiskem, siis ei anna see head tulemust,” õpetab eestimaiseid puiduhooldusvahendeid tootva OÜ Amello Grupp turundusjuht Rauno Ollema. Järelhoolduse korral tuleks uurida, millega on puitu eelnevalt töödeldud – soovitatav on selle vahendiga ka jätkata. Kui vahend on puidust välja kuivanud, võib proovida muudki. “Tähtis on välja selgitada, mis puiduga on tegu ja millega on seda eelnevalt töödeldud. Kui ise ei oska hinnata, võib foto terrassist poodi kaasa võtta,” ütleb Ollema. Värvipoodidest või suuremate ehituspoodide värviosakonnast peaks vajadusel head nõu saama. Oma firma toodangust soovitab Ollema alati kõige tumedamat tõrvaõli, sest mida tumedam, seda parem kaitse päikesekiirguse eest.

AS-i Tikkurila-Vivacolor värvikooli juhataja Arto-Randel Servet soovitab õlitamiseks valida kuiva ja sooja aja. Minimaalseks puiduõliga töötlemise temperatuuriks on viis soojakraadi. Madalamal temperatuuril kuivab ja imendub õli aeglasemalt.

Sel põhjusel on puitterrasse mugav hooldada soojal kevadel või suvel. Sel ajal on ka terrassi-ehituseks sobiva puidu soetamise kõrgperiood. Eestis on viimastel aastatel muutunud populaarseks sügavimmutatud puit. Puukeskuse müügijuht Eeri Rakaselg soovitab terrassi ehitamiseks kasutada roostevabast materjalist või roostevastase kaitsekihiga kruvisid. Tavalised tsinkkruvid roostetavad kiiresti läbi.

Rakaselgi sõnul püsib immutatud puit paari aasta jooksul ilus, siis hakkab värv tuhmuma ja tuleks mõelda hooldusele. Pärast õli pealekandmist tuleks terrass tunni-paari möödudes pintsli või lapiga üle käia, et õlijäägid eemaldada ja sel moel kiirendada kuivamis- ning imendumis-protsessi. Nädal-paar ei tasu töödeldud pinda väga tugevalt hõõrudes pesta.

Puiduhooldusvahendite ja õlide hinnad jäävad vahemikku 80–120 krooni liitri kohta. Ühe liitriga katab umbes kümne ruutmeetri suuruse pinna. “Ühtegi seire all olevat terrassi meil küll ei ole, kuid oletan, et korralikult hooldades peavad terrassid aastakümneid vastu,” ütleb Servet.