Seireprojekti esimene faas kestab käesoleva aasta maist septembrini ja selle kestel vaadeldakse, millistest maailma kasvavatest tehnoloogiatrendidest lõikaks Eesti kõige rohkem kasu. Eesmärgiks on jõuda lühinimekirjani tehnoloogiatest, mis võiksid avaldada enim mõju Eesti majanduse ja ühiskonna arengule, teatas arengufond. 

Teises etapis keskendutakse põhjalikumalt esimeses etapis väljasõelutud tegevusaladele ja tehnoloogiatele: mängitakse läbi Eesti jaoks alternatiivsed tulevikustsenaariumid ning kaardistatakse teetähised nendeni jõudmiseks.

EST_IT@2018 nõuandjateks Arengufondile on Microlinki juhatuse esimees Enn Saar, Margus Püüa Riigi infosüsteemidest, Tallink Gruppi IT-direktor Paul Noorkõiv, Eesti Ekspressi tehnikatoimetaja Kristjan Otsmann, Riigikogu majanduskomisjoni liige Hannes Astok, tehnoloogiaettevõtja Jüri Kaljundi, Tartu Ülikooli professor Jaak Vilo, Infotehnoloogia Kolledzhi rektor Kalle Tammemäe, Küberneetika Instituudi direktor Jaan Penjam, SEB IT-juht Ain Rasva, EMT IT-juht Tõnu Grünberg ning tehnokratt Peeter Marvet.

Peeter Marveti arvates on Eestil aeg valida omale tulevikku. "Meil on tavaks mõelda ja rääkida juba turulejõudnud toodetest imetlusega, unustades sageli, et need on loodud edukate tehnoloogiaettevõtete poolt just tänu oskusele hinnata lähituleviku uusi võimalusi ja vajadusi. Tõusmaks pealtvaatajate seltskonnast tegijate hulka, on meil vaja õppida mõtlema tuleviku peale," selgitas Marvet.

Arengufondi juhatuse esimehe Ott Pärna sõnul avaldub nii teaduse kui tehnoloogia tegelik väärtus alles siis, kui see leiab kasutust.

“Tehnoloogiate väärtus kasvab välja suuresti sellest, kui hästi me oskame seda kas müüa või erinevates valdkondades n-ö võimaldajana ära kasutada. Olgu selleks IKT kontekstis siis avaliku halduse efektiivsus ja kasutajakesksus, teenuse eksport telekommunikatsioonis või finantssektoris. Et oma võimalusi rahvusvahelises infotehnoloogilises kontekstis märgata ja ära kasutada, selleks käesoleva analüüs algatasimegi,” ütles Pärna.