Ostu-müügitehing tuleneb Eesti Digitaaltelevisiooni ASi aktsionäride lepingust, mis
andis Levirale võimaluse oma osalus ettevõttes müüa.
Tehingu hinnaks kujuneb orienteeruvalt 42 miljonit krooni.
ZUUMtv klientide jaoks ei muutu tehinguga midagi ning telekanalid jõuavad nendeni ka edaspidi Levira digitaalse ringhäälinguvõrgu kaudu.
ASi Starman finantsdirektor Rändy Hütsi sõnul annab tehing Eesti suurimale kaabeltelevisioonipakkujale paremad võimalused keskenduda maapealse leviga digit-tv teenuste arendamisele, müügile ja klientide teenindamisele.
„ZUUMtv huviliste arv on tänu uute telekanalite lisandumisele viimastel kuudel kiiresti kasvanud, nii et hetkeks on kauplused olnud isegi ZUUMboxidest tühjaks ostetud,“ ütles Hütsi.
Hetkel ulatub maapealse leviga digitaaltelevisiooni ZUUMtv klientide arv 16 500, kuid Hütsi sõnul loodavad nad järgmise kahe aasta jooksul klientide arvu kolmekordistada.
ASi Levira juhatuse liikme Aare Siimoni sõnul jääb Levira ka edaspidi hoolt kandma ZUUMtv tehnilise edastamise ning digitaalse levivõrgu arendamise ja teenindamise eest. „Tehingu tulemusel saab Levira paremini keskenduda oma põhitegevusele, milleks on raadio- ja teleprogrammide tehniline edastamine ning ringhäälinguvõrkude arendus ja haldus,“ selgitas Siimon.
„Selleks, et neid teenuseid edukalt pakkuda, ei ole vajalik omada osalust tele- ja raadiojaamas või televisiooniteenuste pakkujas.“
ZUUMtv on õhu kaudu leviv digitaaltelevisiooni teenus, mis võimaldab tavalise katuseantenniga vaadata 217 kodu- ja välismaist telekanalit analoogtelevisioonist oluliselt parema pildi- ja helikvaliteediga.
Lisaks saavad ZUUMtv kliendid vaadata kuute vabalt levivat telekanalit ning ainsana Eestis jälgida ka üheksat eestikeelset telekanalit.
ZUUMtv pakub ka elektroonilist telekava ühe nupulevajutusega otse teleriekraanil ning erinevates keeltes heli ja subtiitrite valimise võimalust.
ZUUMtv leviala katab hetkel 97 protsenti Eesti kodudest.
Digi-tv vaatamise eeltingimuseks on ZUUMboxi (digiboksi) olemasolu, mille saab osta või rentida Starmanist või suurematest elektroonikapoodidest, paljudele uuematele teleritele on digiboks juba sisse ehitatatud.
ZUUMtv-d pakub 2006. aasta lõpul asutatud Eesti Digitaaltelevisiooni AS, millest 66 protsenti kuulus seni Eesti suurimale kaabeltelevisiooniettevõttele Starman ja 34 protsenti aga Eesti suurimale telelevisiooni- ja raadioprogrmmide edastajale ning traadita internetiteenuste osutajale Levira.
ZUUMtv teenuse tehnilise edastamise eest vastutab Levira, teenuse müügi ja klientide teenindamisega tegeleb Starman.
Starman on Eesti suurim kaabellevivõrgu baasil televisiooni-, interneti- ja telefoniteenust pakkuv ettevõte, millel on kokku üle 133 000 digi- ja analoogtelevisiooni kliendi.
Alates veebruarikuust on kõikjal üle Eesti nähtav Starmani uus eestikeelne telekanal Neljas.
ASi Starman aktsiad on kaubeldavad Tallinna Börsi põhinimekirjas.
AS Levira on suurim raadio- ja televisiooniprogramme edastav ettevõte Eestis.
Samuti pakub Ettevõtte omanikeks on enamusaktsionärina Eesti riik (51 protsenti) ning Prantsuse telekommunikatsiooni- ja ringhäälingukontsern TDF (49 protsenti).
Levira omab pikaajalist rahvusvahelist kogemust erinevate raadiosidevõrkude planeerimise, rajamise, monitooringu ja hooldamise osas ning pakub erinevaid audio-visuaalseid teenuseid Eestis ja välismaal.
Levira on välja ehitanud kolm üleriigilist MPEG-4 AVC maapealse digitaaltelevisiooni- võrku, kolm analoogtelevisiooni- ja neli raadio levivõrku.
Lisaks pakub Levira traadita lairiba internetiteenuseid ning võrkude ehitust ja hooldust. Ettevõtte omanikeks on enamusaktsionärina Eesti riik (51 protsenti) ning Prantsuse telekommunikatsiooni- ja ringhäälingukontsern TDF (49 protsenti).