Koduomanikke esindava Eesti omanike keskliidu (EOKL) ning maksumaksjate liidu toel Tallinna halduskohtusse pöördunud Paap Kõlari kaebus maamaksuteate vaidlustamise kohta jäeti rahuldamata.

EOKL ja Kõlar kinnitavad, et kaebavad selle kindlasti edasi.

EOKL-i peasekretär Taavi Madiberk ütles, et nad ei nõustu kohtu argumendiga, nagu ei riivaks 11 000-kroonine maamaks Nõmmel asuva eramu eest Paap Kõlari põhiseaduslikku omandiõigust.

“Arvame, et otsus on tuginenud liiga palju isiku maksevõimelisuse printsiibile. Kohus leidis, et kuna Paap Kõlari näol on tegemist keskmisest tunduvalt kõrgema sissetulekuga isikuga, siis 11 000-kroonine maamaks ei sunni teda enda omandist loobuma,” ütles Madiberk. Tema sõnul on selline argument asjakohatu, sest tekib küsimus, kust tõmmata piir.

Ka alla keskmise

“EOKL esindab ka tugevalt alla keskmise sissetulekuga, sh puudega inimesi, kes pole suutnud maamaksu tasuda. Paradoksaalsel kombel, kui leitakse, et vaesema isiku puhul sunnib maamaks teatud juhtudel inimest enda omandist loobuma ning seega on maamaksu teatud sätted põhiseadusega vastuolus, siis vabaneb maksust või maksutõusust ka suurema sissetulekuga isik,” lisas Madiberk.

Tallinna halduskohtule on esitatud kokku üheksa kaebust maamaksuteate vaidlustamise kohta.