AS Eesti Ehitus toetas Tallinna tehnikaülikooli ligi kolme miljoni krooniga, mille eest ülikool soetas kaks firma Zwick/Roell katsemasinat ning arvutit ühes masina juhtimiseks ja katseandmete töötlemiseks vajaliku tarkvaraga.

Ehitusteaduskonna dekaan professor Roode Liias ütles, et varem said tudengid katsematerjali tõmbe- ja survetugevust oma silmaga näha poolesaja aasta vanustel masinatel, mille mõõtmistulemused polnud täpsed. Tugevuslabori juhataja emeriitprofessor Jaan Metsaveere sõnul saab uute katseseadmetega koguda materjali kohta märksa enam teavet ning katsemasina programmid võimaldavad andmeid kohe elektroonselt töödelda. “Tugevus on ju iga konstruktsiooni puhul võtme-tähtsusega. Näiteks on terase tõmbekatsel võimalik leida mitukümmend terast iseloomustavat parameetrit. Need kaks masinat toovad meie jaoks täiesti uue kvaliteedi,” märgib ta ja lisab, et labori senised seadmed on pärit Nõukogude ajast või veelgi vanemad.

Mehaanikainstituudi professori Aleksander Klausoni sõnul on tugevusõpetus üks ehituse ja masinaehituse nurgakive. Konstruktsiooniarvutusi, olgu tegemist ehitise, laeva või lennuki konstruktsiooniga, saab teha ainult täpselt materjalide mehaanilisi omadusi teades. Nendeks on näiteks materjali tõm-be- ja survetugevus, materjalis tekkivad jääkdeformatsioonid ja paljud muud karakteristikud.

Mida kõrgemal tasemel on töötlev tööstus, seda täpsemat materjali käitumise kirjeldust ja tunnuste määramist nõutakse. Eriti kui tegemist on suurte koormustega ja ekstreemsetes tingimustes kasutatavate materjalidega. Kui laboris puuduvad vastava täpsusega mõõteseadmed, siis katsetusi ei tehta või tehakse mõnes muus riigis.

“Uute katsemasinate soetamisega on tugevuslabor jõudmas arenenud riikide ülikoolide tasemele. Tipptasemeni on veel pikk tee, aga esimene suur samm on tehtud,” lisab Klauson. TTÜ ehitusteaduskonna jaoks on see esimene niivõrd suur erafirma tugi, mis aitab katseseadmeid uuendada.

Zwick/Roell on üks maailma staatiliste katsemasinate tootmise liidreid. Tänapäevane katsemasin on muutunud äärmiselt täpseks elektrooniliseks tööriistaks, mida juhitakse arvutiga. Paljud Euroopa katsestandardid on arvuti andmebaasis, katsete tegemiseks on olemas spetsiaalne tarkvara.