Lisaks juba tuttavatele, täielikult biolagunevatele ostukottidele, hakatakse ostjatele detsembris pakkuma looduses kiiresti lagunevast plastikust ostukotte ja samast materjalist kotte kaalukaupade pakendamiseks, teatas Maxima Eesti.

Maxima Eesti tegevdirektori Margus Pärna sõnul keskendub Maxima üha enam keskkonnasäästlikule majandamisele.

„Iga eestlane tekitab kodumajapidamises keskmiselt 425 kg olmejäätmeid aastas. Sellest kogusest üle 60% on pakendid, mis tulevad meie igapäeva ostudega poest kaasa ning enamasti on need pakendid kilest, mille lagunemisele kulub looduses aastasadu,” märkis Pärn.

„Meie kauplustes Eestis ostetakse igal kuul ligi pool miljonit kilekotti, tasuta kaalukaupade kilekotte kasutatakse üle kümne korra rohkem.” Seetõttu otsustas Maxima Pärna kinnitusel oma pakendipoliitikat otsustavalt muuta ning tulevikus pakutakse kauplustes vaid keskkonda säästvaid kilekotte.

Kui seni pakkus Maxima tarbijatele võimalust osta maisitärklise baasil valmistatud kompostimisel täielikult bioloogiliselt lagundatavast kilest ostukotte, siis alates detsembrist pakub Maxima ostjatele ka lagunemist kiirendavate lisanditega - „epi” ja „renatura”- plastikust kilekotte, mille tootmine on tunduvalt odavam.

Kui näiteks polüetüleenist kilekott laguneb looduses 500-1000 aastaga, siis lisanditega plastikust kotid lagunevad looduses soojuse, päikese UV-kiirte või näiteks tuule mõjul vähem kui kahe aastaga.
Uudne materjal on füüsikaliste omaduste poolest sarnane traditsioonilistele plastikutele. Lisanditega kilest Maxima ostukotid ja kaalukaupade kotid on vastupidavad ning neid saab korduvalt kasutada.

Lisaks juhib Maxima tarbijate tähelepanu sellele, et kaalukaupade pakendamiseks mõeldud kilekotte kasutataks mõistlikult ning paigaldas kotivarnadele rohelised küsimärgid. Pärna sõnul kasutatakse tasuta kilekotte kahjuks tihti ebapraktiliselt palju. „Loodame, et roheline küsimärk juhib ostjate tähelepanu läbi mõistliku tarbimise looduse säästmisele,” ütles Pärn.
Lisanditega kiiresti lagunevast plastikust kotid on juba saadaval MAXIMA XXX hüpermarketis Pärnus ning kuu jooksul peaksid keskkonnasäästlikud pakendid jõudma kõikidesse Maxima kauplustesse. Uued ostukotid maksavad sama palju kui senised polüetüleenist kilekotid - 1,5 krooni. Tavakilest kotte müüakse samal ajal kuni laojäägi lõppemiseni.
Maxima ökoloogilised algatused on mõeldud tarbijatele loodussäästliku käitumise tutvustamiseks.