Eilses Wall Street Journalis avaldatud pikem kirjutis, kellegi professor Igor Panarini ennutustest, et USA-s algab kohe-kohe kodusõda ja juba aastaks 2010 jaguneb riik viieks tükiks, on USA blogosfääris ning ajalehekommentaarides tekitanud piskese tormi veeklaasis.

Panarin, professor, akadeemik ja endine KGB agent on USA kadu kuulutanud juba kümmekond aastat, kuid just viimasel ajal leidnud hulga tänulikke kuulajaid. Tihti esineb ta Venemaa erinevates teleprogrammides kohustusliku valvetümitaja rollis kui vaja USA-d kritiseerida.

„Professori“ nägmuses tekib USA-s 2010.aastal 5 riiki, mis omakorda vajuvad järk-järgult oma naabrite kontrolli alla. Näiteks Floridast kuni Texaseni tekib nn Texase Vabariik, millest saab hiljem Mehhiko osa või vähemalt hakkab kuuluma selle mõjusfääri. Kalifornia moodustab omakorda Kalifornia vabariigi ja satub Hiina mõjusfääri. USA idapoolsemad osariigid aga teevad Atlandi Vabariigi ja astuvad Euroopa Liitu. Ning muiudugi Alaska, mis pöördub tagasi Venemaa rüppe.

Mitmed meediaanalüütikud on kritiseerinud antud juhul just Wall Street Journalit, USA mainstream meedias kõige usaldusväärsemaks peetud ajalehte, et need annavad nii suurt kõlapinda igasugustele hulludele ennustustele.

Isegi Venemaa enda eksperdid ei võta Panarini teooriaid tõsiselt. „Tõsised inimesed ei diskuteeri napakate ideede üle,“ ütleb Venemaal tegutseva USA uuringute keskuse juht Sergei Rogov. Tuntud teleajakirjanik Vladimir Pozner aga lisab Wall Street Journalile, et Panarini taolised inimesed on lihtsalt näiteks üha enam levivat anti-amerikanismi:„Anti-amerikanism on praegu isegi tugevam kui Nõukogude ajal.“