Suurärimehel Oliver Kruudal ei olnud eile ilmselt eriti mõnus päev: hommikupoole kõlanud ähvardustele, et Kalevi šokolaadivabrik võib jääda veeta, lisandusid õhtuks teated firma ajakirjade sulgemise kohta.

Kruuda sai ajakirjandusimpeeriumi juhtida veidi üle kahe aasta. Esimesed märgid kõmu­ajakirjade sihipärasest kokku­ostmisest ilmnesid 2006. aasta lõpus. „Kommivabrikant Oliver Kruuda trügib jõuliselt meedia­ärisse,” kirjutas Eesti Päevaleht toona.

Eile õhtul teatas ettevõte börsile kõigi ajakirjade sulgemisest. Alates esmaspäevast pannakse kinni nii suhteliselt populaarne kõmuväljaanne Just! kui ka pigem kasina lugejahulgaga läbi ajanud Ärielu.

Mõnda aega viimati mainitud väljaande palgal olnud kogenud majandusajakirjanik, praegu isiklikku väljaannet Eesti Majanduslugu edendav Peeter Raidla nentis, et eriti ootamatu ajakirjade sulgemine ei olnud.

„Kes on vähegi jälginud börsiteateid ja kvartaliaruandeid, teavad, et ohumärgid olid juba ammu näha,” nentis ta. Varem näiteks Äripäevas töötanud Raidla nimetas Kruuda suurimaks veaks asjaolu, et ärimees ei suutnud palgata ühtki professionaalset ajakirjandusjuhti.

Ilmselt võib osalt juhtide ebaprofessionaalsuse arvele kirjutada ka asjaolu, et ajakirjad tõid Kruuda firmadele iga kuu koguni 3,5 miljonit krooni kahjumit. Ettevõtte eilses nukravõitu börsiteates on peamise sulgemis­põhjusena siiski mainitud majanduslangust.

Kruuda ajakirjade sulgemise tõttu kaotavad ootamatult töö sada ajakirjanikku. „Ootama­tult” tähendab seda, et näiteks veel eile pärastlõunal enne börsiteate ilmumist, kui jutud ajakirjade sulgemisest muutusid juba õige valjuks ja jõudsid mitmesse portaali, ei teadnud toimetused ees­ootavast veel midagi.

Telekanalile hoogu juurde

Ajakirjade kadu ei tähenda siiski, et Kruuda peaks end meediaäris lõplikult lööduks. Ette­võte lubab jätkata internetis, tele- ja raadioeetris. Kalev Meedia peaprodutsent Toomas Lepp loodab, et otsus lõpetada ajakirjade väljaandmine annab telekanali arengule uue hoo. „Meil on siiski kogunenud täiesti arvestatav kaader ja uudiste tase läheb aina üles,” kinnitas Lepp.

Ajakirjade Kirjastuse juhatuse esimees Mart Luik ennustab, et Kalev Meedia fiasko ei jää viimaseks.

Magusatööstus kuivale jäämas

•• Kuigi võiks oletada, et inimesed söövad šokolaadi isukalt hoolimata sellest, kas parasjagu on majanduslangus või mitte, on raskusi ka Kalevi magusavabrikul.

•• Nimelt teatas eile varahommikul Kalevi asupaigaks oleva Jüri aleviku veefirma, et kui ettevõte kohe oma võlga – 800 000 krooni – ära ei maksa, keerab veefirma magusameistrite kraani kinni.

•• Kas komme võiks põhimõtteliselt valmistada ka ilma veeta – või millest säärane suur võlg ülepea on põhjustatud –, ei õnnestunud Kalevi esindajailt eile küsida. Küll tundus firma ähvardust tõ­siselt võtvat: eile pärastlõunaks oli pool võlga juba makstud.

•• Veefirma juht Toomas Heinaru ütles siiski, et natukesehaaval maksmine kommivabrikut ei päästa: kui hommikuks raha pole, jääb kraan kuivaks.