Riik hakkas garantiisid pankadele andma oktoobris, et lihtsustada kinnikülmunud krediiditurgudel pankade võimalusi laenu saada ning ettevõtetele ja eratarbijatele rohkem raha kättesaadavaks teha.

"Isegi kui finantsturud töötavad praegu paremini, pole finantskriisi ega selle mõju Rootsi tööturule ega ettevõtlusele ammugi läbi," kommenteeris rahaturgude minister Mats Odell.

Esialgse garantii käivitamisest saati on Rootsi majanduskliima rahandusminister Anders Borgi sõnul tunduvalt halvenenud ning riigil reisab ees kõige rängem majanduslangus 1940. aastatest peale.

Riigi tagatise võib saada kokku 1,5 triljoni Rootsi krooni jagu (2,17 triljoni Eesti krooni jagu) uusi laene, mida pangad veel võtnud pole. Garantiid pikendati 31. oktoobrini, samas kui sügisese otsuse kohaselt oleks see lõppenud 30. aprillil.

Varasem garantii kattis kolm korda väiksemat summat (500 miljardit Rootsi krooni) ning 3–5 aastaks võetud laene. Nüüd on pankadel võimalik saada tagatis ka pikemaajalistele laenudele.

Seni on Rootsi suurtest pankadest riigi garantii vastu võtnud ainult Swedbank, samas kui Nordea, Svenska Handelsbanken ja SEB on eelistanud kõrvale jääda.