Kui lugeja ettekirjutuses antud tähtaja jooksul võlgnevust ei likvideeri, siis antakse võlgnevus täitemenetluse alustamiseks kohtutäiturile, teatas raamatukogu.
Võlgnevus antakse sundtäitmiseks rahvaraamatukogu seaduse ja Tallinna Keskraamatukogu kasutamise eeskirja alusel.

Raamatukogust laenatud raamatu õigeaegselt tagastamata jätmise korral võetakse ära teiste lugejate võimalus antud raamatuga tutvuda.
Võrreldes eelmise aastaga on 2009. aasta I kvartalis Tallinna Keskraamatukogu lugejate arv tõusnud 4,7 protsenti, külastuste arv 11,6 protsenti ja laenutuste arv koguni 11,9 protsenti.
Samas on 2009. aasta eelarves vähendatud raamatukogu komplekteerimiskulusid, mistõttu on uudiskirjandust lugejatel raskem kätte saada kui eelmisel aastal. Seetõttu on eriti oluline, et laenatud kirjandus tagastatakse raamatukogusse õigeaegselt.


Üle 4000 raamatuvõlglase

Võrreldes eelmise aastaga on võlglaste arv Tallinna Keskraamatukogus küll vähenenud, kuid endiselt on lugejaid, kes vaatamata saadetud meeldetuletustele ei ole laenatud raamatuid tagastanud.
Möödunud nädala neljapäeva seisuga oli raamatukogul 4437 võlglast, neist 679 lugeja tagastamistähtpäev oli 2008. aastal.

Tagastamistähtpäeva meelespidamiseks pakub Keskraamatukogu mitmeid erinevaid võimalusi.
Kõik lugejad saavad raamatute laenamisel tagastamistähtpäevaga sedeli. Tagastamistähtaega saab vaadata ja ise ka laenutustähtaega pikendada internetis. Lugejad, kes on andnud raamatukogule oma e-posti aadressi, saavad tagastamistähtpäeva lähenemise kohta eelteate.
Tähtpäeva möödumisel saadetakse lugejale vähemalt üks meeldetuletus.

Ettekirjutuse saanud võlglasel on kindlasti mõistlik raamatud koheselt raamatukokku tagastada või kaotamise puhul sama nimetusega asendada ning sellisel juhul tuleb maksta vaid tasu viivitatud aja eest.
Kui võlgnevust ettekirjutuses toodud tähtaja jooksul ei ole likvideeritud, raamatuid enam tagastada ei saa.
Peale tähtaja möödumist nõuab kohtutäitur juba raamatute 10-kordse hinna rahas, lisaks tuleb maksta tasu viivitatud aja eest ning kohtutäituri tasu.