"Praegu jääb Türkmenistanil üle gaasi, millega kaubelda," ütles Türkmenistani president Kurbangulõ Berdõmuhhamedov riigitelevisioonis üle kantud valitsuse istungil. "Oleme valmis gaasi ükskõik millisele kliendile välismaale saatma. Sealhulgas Nabuccole."

Seni on Türgi idaosas asuvast Erzurumi linnast üle Balkani Austria pealinna Viini kulgeva Nabucco gaasile leitud küllalt tahtjaid, kuid pakkujatest on pigem puudus olnud.

Mõni kuu tagasi avaldasid araabia gaasikaupmehed lootust, et ka gaas Iraagi autonoomsest Kurdistani piirkonnast võib hakata voolama kavandatavas Nabucco torujuhtmes, kui nende äri Euroopa energiaettevõtetega edenema hakkab.

Araabia Ühendemiraatidest pärit Crescent Petroleum ja Lähis-Ida suurim gaasiettevõtte Dana Gas usuvad, et Kurdistani gaasiväljade gaasi jätkub ka eurooplastele, kui Põhja-Iraak ja Türgi on oma jao kätte saanud. Austria energiaettevõte OMV ja Ungari MOL on araabia ettevõtetega seljad kokku pannud, koos kavatsetakse Kurdistani naftaväljade arendamisse investerida 8 miljardit dollarit, teatasid ettevõtted mai keskel.

Tolle plaani tõrvatilgaks jäid Kurdistani piirkondliku omavalitsuse konfliktid Bagdadis asuva Iraagi keskvalitsuse, täpsemalt naftaministeeriumiga. Iraagi naftaministeerium on nimetanud mitut Kurdistani omavalitsuse rahvusvaheliste energiaettevõtetega sõlmitud tehingut seadusevastaseks.