Sel nädalal teatas statistikaamet, et kinnisvaratehingute koguväärtus kahanes teises kvartalis eelmise aasta sama ajaga võrreldes 58 protsenti (4,2 miljardit krooni) ning tehingute arv (6500) kukkus aastaga kolmandiku.

Koguväärtuse kahanemist mõjutasid väiksem tehingute arv ning hindade odavnemine.

Pindi Kinnisvara juhatuse esimehe Peep Soomani sõnul ulatus hinnalangus Tallinna eluasemeturul juuni lõpus võrreldes eelmise aasta juuniga 40 protsendini. 17 suurema linna kinnisvarahindade keskmist liikumist kajastav Pindi indeks näitas sama suurt langust.

"Ülejäänud langus on tulnud tehingute arvu langusest," selgitas Sooman. "Kui näiteks selles 17 linnas tehti käesoleva aasta juunis 585 tehingut, siis eelmise aasta juunis tehti 916 tehingut. Kuna tehingute arv on märkimisväärselt langenud, siis see automaatselt võimendab kogu langust."

Soomani sõnul paneb hinnalangus kindlasti ka pankasid veidi muretsema. "Põhimure on ju loomulikult see, et inimeste laenujäägid on täna tihti kõrgemad kui objekti turuväärtus," lausus Sooman.

"Selles suhtes tuleb aga tõele au anda, et ehkki pangad proovivad siit ja sealt natukene oma positsiooni tugevdada, ei ole nad seda teed läinud, et nad väga jõhkralt hakkaksid inimesi ahistama ainult sellel põhjusel, et turuväärtus on laenujäägist läbi langenud. Seni kuni inimene maksevõimeline on, seni on pangad oma klientidega tegelikult küllalt tolerantsed olnud."

SEB äriarendusjuht Triin Messimas kinnitas arileht.ee-le, et pank ei nõua lisatagatist, kui kliendi maksekäitumine on korras.

Swedbanki eluasemelaenu osakonna juhataja Anne Pärgma lisas sama napisõnaliselt, et pangal on õigus nõuda lisatagatist, kui tagatisega koormatud vara väärtusest ei piisa laenulepingust tulenevate panga nõuete rahuldamiseks. Lisatagatise seadmine toimub Pärgma sõnul kliendiga kokkuleppel ning reeglina olukorras, kus klient on avaldanud soovi lepingu muutmiseks.

Kinnisvaraeksperdi Tõnu Toompargi sõnul on korterite hinnad Tallinnas kukkunud 2007. aasta aprillist alates 58%.

"See ei tähenda seda, et Tallinnas asuv korter maksaks automaatselt 58% vähem," selgitas Toompark. "Hindade dünaamikat mõjutab asjaolu, et odavamate korteritega tehakse rohkem tehinguid kui kallimatega."

Ta kirjeldas piltlikult, et kui varem tehti pooled tehingud miljon krooni maksvate korteritega ja pooled 100 000 krooni maksvate korteritega, siis nüüd tehakse 80% tehingutest 100 000-krooniste korteritega.

"Korterite keskmine väärtus on seega vähem langenud, kuigi mitte palju vähem," sõnas Toompark.


Kommentaar:

Arco Vara Kinnisvarabüroo vanemmaakler Maia Daljajev kinnisvarahindadest: Hindade kiire langus algaski 2008. aasta III kvartalis ning kestis I kvartalini 2009. Hinnad on jätkanud vaikselt langemist ka II kvartalis käesoleval aastal, kuigi tehingute arv vaikselt tõusis võrreldes I kvartaliga. Nii suurt langust korteriomandite ruutmeetri hinnas, kui toimus 2008. aastal ning 2009. aasta I kvartali jooksul ilmselt enam ei tule, sest omanikud loobuvad müügist. Samas sundmüügid ning arendajate laoseisu tühjendusmüük põhjustavad ikkagi jätkuvat vaikset hinnalangust.

Kommentaar:

Statistikaameti juhtivstatistik Olga Smirnova 58 protsendi suurusest tehingute koguväärtuse langusest: Tehingute koguväärtust mõjutab oluliselt tehingute struktuur, st millist kinnisvara ostetakse-müüakse ja kus piirkonnas. Kõige rohkem sõlmitakse tehinguid suuremates linnades (Tallinn, Tartu, Pärnu), kus ka tehingute väärtus on kõige kõrgem. Neis linnades paiknevate objektidega tehtud tehingute osatähtasus langes aastaga 8 protsendipunkti võrra (38%-lt 30%-le), samuti vähenes oluliselt tehingute väärtus.

Et kõige rohkem sooritatakse korteritehinguid, siis nende väärtus mõjutab tehingute koguväärtust kõige enam. Samas on just korteritehingute arv kõige rohkem vähenenud, aastaga ligi kümnendiku ning langenud on ka korterite hinnad.

Tehingute väärtuse ja arvu langust mõjutavad tõenäoliselt ostjate ebakindlustunne tuleviku suhtes, mis ei soodusta kallima korteri või muu kinnisasja ostmist, samuti töötuse kasv, palkade langus ja muud tänase majanduseolukorraga seotud põhjused.