"Protestiks nn piimasõja ühe algataja ja jätkaja Prisma poe ette tuuakse seda, mida põllumeestel veel vabalt käes on ja mis pole pankadele laenutagatiseks panditud - ilus suur koorem värsket ja hästi lõhnavat lehmasõnnikut," teatas põllumeeste keskliit.

Samuti jagatakse kohapeal inimestele tasuta pool tonni koorimata värsket, hommikul lüpstud piima.

Põllumehed hoiatavad et tänane aktsioon ei jää viimaseks ning kui kaupmehed nn piimasõda ei lõpetata, siis toimuvad sarnased aktsioonid ka teiste Prismade ja kõlvatu hinnaga joogipiima müüvate kaubanduskettide juures.

Põllumeeste eesmärk on juhtida tähelepanu tõsiasjale, et piimahinnaga "mängimine" suretab Eesti piimatootmise, sest piima omahind on 1.30 võrra kõrgem kui kokkuostuhind.

"Kaubandusettevõtete kogukasum selle aasta I kvartalis oli 150, taime- ja loomakasvatusettevõtete kogukahjum aga 214 miljonit krooni. Selline ebavõrdne tulude jaotus ei võimalda Eesti piimatootjal enam edasi elada. Tänu ülimadalale piimahinnale on näiteks Eesti suurim piimatootja Väätsa Agro allutatud saneerimismenetlusele," teatas liit.

Kui elamispinna ruutmeeter maksab 20 000 krooni, siis loomakoht kaasaegses Euroopa Liidu nõuetele vastavas laudas 50 000 − 80 000 krooni. Põllumeeste keskliidu teatel on Eestis viimaste aastate jooksul ehitatud ja rekonstrueeritud ning Euroopa Liidu nõuetega vastavusse viidud 40% lautadest, kus on 44 000 loomakohta. Lüpsiroboteid on Eestis 44, üks robot maksab üle miljoni krooni.

Madala piimahinna tõttu - Euroopa Liidu keskmine piimahind on praegu 3,92, Eestis 2,98 krooni - teeb sellel aastal viimase sõidu lihakombinaati üle 3000 piimaandja.

"Ostes odavat piima, aitab piimajooja tahtmatult kaasa Eesti piimatootmise hääbumisele ja kodumaise piima asemel sissetoodava ning juba tunduvalt kallima piima turuletulekule," sedastas liit.

Põllumeeste keskliidu liikmed toodavad üle 80% kodumaisest piimast.