Riigikogu rahanduskomisjon arutas oma eilsel istungil 2010. aasta riigieelarve seaduse eelnõule (587 SE) esitatud muudatusettepanekuid.

Opositsioonierakondade fraktsioonide ja riigikogu liikmete esitatud muudatused suurendavad riigieelarve mahtu rahanduskomisjoni esimehe Taavi Rõivase hinnangul orienteerivalt 2–3 miljardit krooni võrra ja kasvatavad eelarve defitsiiti hinnanguliselt 0,3% võrra.

Mitu võimalust

Sotsiaaldemokraadid näevad oma ettepanekute katteallikana tulumaksu tõusu kuni 24 protsendini, erakonna Eestimaa Rohelised fraktsioon soovib maksustada kilekotte (kaks krooni koti kohta) ja tõsta elektriaktsiisi 10 sendi võrra kilovati eest. Keskerakonna ja Rahvaliidu fraktsioon näevad oma ettepanekute katteallikaina eelkõige kaitsekulusid. Lisaks soovib Keskerakonna fraktsioon kanda riigieelarvesse Eesti Energia dividende planeeritust 701 miljoni krooni võrra suuremas mahus.

Komisjon eile ettepanekuid ei hääletanud ja teeb seda oma neljapäevasel istungil. Kokku laekus 2010. aasta riigieelarve seaduse eelnõule 53 muudatus­ettepanekut, neist 12 esitas rahanduskomisjon ning 41 riigikogu fraktsioonid ja üksikliikmed.

Komisjoni istungil osales rahandusminister Jürgen Ligi, kelle sõnul on eelarve pingeline ja kes kutsus üles mitte esitama muudatusettepanekuid, mis halvendavad eelarve tasakaalu.