Talunike pakutavat toidukraami läbi interneti pakkuv portaal elavtoit.com kontaktisiku Argo Vilbergi sõnul koondab Elava Toidu organisatsioon enda alla nii talutoidu tootjad kui tarbijad, kes on huvitatud omavaheliste otsesidemete loomisest.

Kui palju inimesi konkreetselt läbi kevadel käivitatud portaali talukaupa tellib, ei osanud Vilberg öelda, kuid tegemist on peamiselt siiski eraisikutega ning senine tagasiside on olnud positiivne. "Inimesed on tänulikud lisavõimaluse eest," sõnas ta.

Põhjust, miks põllumehed eile viimases hädas Toompeale protestima kogunesid, ei tule Vilbergi hinnangul kuigi kaua otsida. "Põllumees on ära kägistatud kõikvõimalike seadustega, normidega ja nn turumajandusega," sõnas ta lisades, et terve nahaga raskest olukorrast pääsemiseks ei ole põllumehel endal kuigi palju ära teha. "Kui seadusi ei muudeta, siis ei õnnestugi," tõdes ta.

Nädala eest tööd alustanud ning samalaadse kaubaringi internetisüsteemi maatoit.ee käivitaja Krista Habakukk on selles osas Vilbergist pisut teisel arvamusel. Tema hinnangul saab põllumees ka omal algatusel olukorda enda jaoks paremaks muuta ning lahendusi on tegelikult mitmeid.

"Kuna ise olen tegelenud külaliikumisega ja tean mis maal toimub, siis pigem praegu on see, et kõik põllumehed peaksid vaatama avatud silmadega ringi, et nad teaks, mis toimub nende ümber," rääkis Habakukk.

Ühistegevuses on väljapääs

Taolised internetivahendusel toimivad kaubaringid on Habakuke hinnangul näiteks üks lahendus. "Need on ju ka selle eesmärgiga ellu kutsutud, et nad saaksid turundada talunike kaupa. Mida rohkem on selliseid sidususpunkte, seda paremini läheb ka talunikel," julgustas Habakukk talunikke oma kauba müümisel erinevaid uuenduslikke variante otsima.

Ta tõi selguse mõttes välja, et kui talunik käib ise turul oma toodangut müümas, siis loomulikult ta määrab hinna ise, aga kui ta üritab oma kaupa müüa läbi kaubakettide, siis lisanduvad sellele kõikvõimalikud lisatasud ning nii sõltub talumehest endast üsna vähe.

Igale taolisele algatusele, mis toimub tuleb Habakuke sõnul lihtsalt julgelt vastu astuda ning neis osaleda. "Ei tasu ainult neis asjades kaasa rääkida, mis halvasti on," märkis ta. "Tuleb usaldada inimesi ja mitte arvata, et keegi tahab nende arvelt rikastuda. Tarbija ju tahab nii või teisiti nende kaupa osta."

Ka pigem mahekaubale spetsialiseerunud Maatoidu ühendus sai Habakuke sõnul loodud just tarbijate initsiatiivist lähtudes ning ühtekokku on enda alla kogutud kümmekond talupidamist, kel nüüd võimalus interneti vahendusel oma kaupa turundada.

Teine raskustest väljatulemise päästerõngas on Habakuke hinnangul ühistegevus. "Mida rohkem nad teevad oma vahel koostööd ja mida rohkem seda teadlikult tehakse, seda rohkem rebivad nad välja," kinnitas ta. Kui aga talupidaja jääb üksi nokitsema ja oma asju ajama, siis Habakuke sõnul on terve nahaga pääsemise lootus üsna nullilähedane.