HSBC Holdings Plc. teatas, et Hiina PMI indeks kasvas novembris 0,3 protsendi võrra 55,4 punktilt 55,7 punktini, vahendas Bloomberg.
Venemaa indeks langes aga seoses ekspordinõudluse vähenemisega, mistõttu analüütikud nendivad, et maailma suurima energiaeksportija majanduse taastumine võtab aega.
VTB Capital’s teatel langes Venemaa PMI indeks 49,6-lt 49,1-punktini, Venemaa ekspordimahud Euroopa Liitu vähenesid esimesel poolaastal 91 miljardilt eurolt 52 miljardi euroni (1,4 triljonilt kroonilt 813 miljardi kroonini).
"Eksporditurud jäävad nõtruse võtmeallikateks, kui uued ekspordimahud kukkusid 14 kuud järjest ja augustist alates oli langus suurem," teatas VTB Capital oma avalduses.
Ekspordimahtude vähenemine on kärpinud Venemaa tooraine tootmist. Nii on Venemaa suuruselt teise terasekontserni Evraz Group SA müüginumbrid tänavu kukkunud 58 protsenti. Samuti on vähenenud Venemaa eksport SRÜ riikidesse.
Asetööstusministri Andrei Dementjevi hinnangul võib terasetööstuse toodangumaht sel aastal väheneda 7 protsenti.
Venemaa majandus on vaatamata langusele pöördunud tasapisi tõusule, SKP suurenes eelmises kvartalis 0,6 protsenti võrreldes eelmise kvartaliga.

Eksport turgutab Hiina majandust
Kui Venemaal lähevad asjad veel allamäge, siis Hiina kohta seda enam öelda ei saa. HSBC leiab, et Hiina majanduse kasv on seotud just tänu ekspordile.
"Ilma Hiina agressiivse poliitilise vastuseta kriisile poleks regioon seal, kus ta praegu on," kõneles Societe Generale SA Aasia-Vaikse ookeani regiooni ökonomist Glenn Maguire.
"Hiina taastumine on olnud konsolideeritud," arvas HSBC Hiina ökonomist Qu Hongbin.
Hiina ja India on maailmas kiiremini kasvavad suured majandused. Hiina majandus kasvas kolmandas kvartalis 8,9, India oma aga 7,9 protsenti. Esialgse prognoosi järgi võib Hiina SKP selles kvartalis tõusta 10,5 protsenti.