Brüsseli otsuse alusel vähendatakse Ladina-Ameerikast toodavatele banaanidele kehtestatud tollitariife järkjärgult, vahendas Reuters. Eelmisel kuul tunnustasid Ladina-Ameerika riigid Brüsseli ettepanekut tariifide järkjärguliseks vähendamiseks, mille üle on vaieldud alates 1993. aastast.
Puuviljade tarnija Karlskroona OÜ tegevjuht Janno Toming kinnitas Eesti Päevaleht Online’ile, et kaupade hindu mõjutab igasugune maksude alandamine. Samas arvas ta, et Eestis ei pruugi banaanide hinnad väga palju kukkuda, kuna need on juba niigi suhteliselt madalad.
Brüssel lõpetas eilse tollitariifide vähendamise otsusega tänapäeva pikima kaubandussõja, mille peamine eestvedaja oli Euroopa Komisjoni endine kaubandusvolinik Catherine Ashton, kes hakkas Lissaboni lepingu alusel juhtima Euroopa Liidu välispoliitikat.
"Ma olen väga õnnelik nähes pikaajalise dispuudi lõplikku lahenemist," rõõmustas eelkäija töö vilju maitsev praegune kaubandusvolinik Benita Ferrero-Waldner.
"Selle kokkuleppega on meil jälle võimalus pöörduda tagasi palju suurema jõuga Euroopa turule," oli Ecuadori asekaubandusminister Julio Oleas rahul.

Hinnad kukuvad keskmiselt 12 protsenti
Ladina-Ameerika riikidest Euroopasse imporditavate banaanide imporditollid vähenevad aastatel 2010-2016 seniselt 176 eurolt 114 eurole (2753 kroonilt 1783 kroonile) tonni kohta, vahendas EuropeanVoice.com
Tarbijatele tähendaks tollitariifide vähendamine kogu Euroopa Liidus keskmiselt 12-protsendilist hinnalangust, vahendas BBC.
Brüsseli otsus ei mõjuta mitte ainult tarbijaid, vaid ka banaanide importijaid, nagu Chiquita ja Dole. Mõlemad osapooled on tüli üle vaielnud peamiselt Maailma Kaubandusorganisatsioonis, mis on tariifid hukka mõistnud.
Siiani soosis Brüssel banaanide importimist Euroopasse Suurbritannia ja Prantsusmaa endistest kolooniatest tollivabalt, kuid Hispaania endised kolooniad Ladina-Ameerikas pidid tublisti kukrut kergendama, pidades taolist äriajamist ebaõiglaseks.
Mitmele Ladina-Ameerika riigile on banaanid aga olulised ekspordiartiklid. Nii andsid banaanid 2006. aastal kümme protsenti Ecuadori ja Costa Rica ekspordituludest ning 29 protsenti St. Vincenti ekspordituludest. Euroopa Liit on banaanitootjate jaoks maailma suurimaid eksporditurge, kuhu tuuakse aastas 5,5 miljonit tonni banaane, millest 75 protsenti tuleb Ladina-Ameerikast, peamiselt Ecuadorist, Colombiast ja Costa Ricast. vahendas Bloomberg.
Kuna Brüsseli otsus tuleb tõlkida Euroopa Liidu ametlikesse keeltesse ja kokkulepet peavad tunnustama kõik 27 liikmesriiki, siis võtab otsuse jõustumine aega vähemalt pool aastat.