Müügimaks hakkab Tallinnas volikogult heakskiidu saades kehtima alates järgmise aasta 1. juunist. Üle-eestilised kauplusteketid on aga kavandatava maksu osas pessimistlikud väites, et see toob kaasa põhjendamatuid kulutusi. Veelgi enam, Tallinnas olevad poed satuksid vaid linnasiseselt maksu kehtestades ebavõrdsesse olukorda, kuna tarbijad otsivad soodsaimat hinnataset.

Selveri toidupoodide tegevdirektor Iivi Saar üleüldist hinnatõusu ei välistanud. „Loomulikult on võimalik, et hinnad ühtlustuvad üle-Eestiliselt,“ sõnas Saar Päevaleht Online’ile. „Hinnaerinevused kauplustes üle Eesti ei oleks meie hinnangul head. Klientidele meeldib, kui kogu ketis on samad hinnad,“ põhjendas ta.

Vastuolu on tema sõnul suur – ühest küljest on hindu halb tõsta, sest inimesed on väga hinnatundlikud, kuid teisalt suurendaks müügimaks kaupmeeste kahjumeid. „Ka see strateegia ei ole jätkusuutlik,“ nentis ta.

Rimi turundusjuht Evelin Mägioja sõnul ei oleks ühes linnas kehtestatava maksu pärast õiglane tõsta hindu üle kogu Eesti. Samas on Rimides ja Säästumarketites tema sõnul juba praegu loobutud mitmete kaupade pealt kasumi teenimisest. „Seega ei ole tänastes hindades ruumi täiendavate maksude tasumiseks ilma hindu tõstmata,“ tõdes ta, et maksutõusu oleks raske jätta vaid kaupmehe enda kanda.

Comarketit haldava ABC Supermarkets’i tegevdirektori Ando Nõupuu kinnitusel suurendab müügimaksu kehtestamine kaupluse kulusid hinnangulisel 5-7 protsenti, mis kaugeltki ei ole poodide jaoks positiivne uudis. „Millegi arvelt tuleb see täiendav kulu katta,“ ei välistanud ka tema hinnatõusu. „Kas müügimaksu kehtestamisega hinnad tõusevad või ei tõuse sõltub eelkõige konkurentsist,“ lisas ta.

Erinevad hinnad - suur lisakulu

Prisma peremarketite kommunikatsioonijuhi Kadri Lainase sõnul on Prisma kategooriliselt vastu üleüldisele hinnatõusule. Seevastu erinevad hinnad tooks tema kinnitusel poodidele palju lisatööd. „Veelgi olulisem on tõik, et see seab ebavõrdsesse olukorda Tallinnas asuvad poed võrreldes Tallinna lähivaldades asuvate kauplustega,“ rääkis ta.

Paljud pealinnas töötavad ja õppivad inimesed elavad lähivaldades, siis konkureeritakse mitte ainult Tallinna-siseselt, vaid ka näiteks Viimsis ja Tabasalus asuvate poodidega. „Tarbija otsib hetkel soodsaimat hinnataset, samas on aga nii lähestikku asuvate poodide maksukoormus erinev,“ tähendaks vaid linnasisene maks siinsetele poodidele tõenäoliselt klientide kaotust.

Lainase sõnul läheks erinevate hindade puhul vajalik IT-süsteemi ümber tegemine äärmiselt kulukaks. „Suurusjärk küündib praeguse prognoosi kohaselt miljonitesse,“ ütles ta.

Maxima kauplused loodavad esilagu lihtsalt, et müügimaks jääb siiski mingi ime läbi kinnitamata. „Käibemaksu tõusuga õnnestus meil hindu mitte tõsta, kaldun arvama, et ka müügimaks jääb sellisel juhul kaupluste enda kanda ja hinnatõusu välditakse,“ rääkis Erilaid.

Linn kulutab 5 miljonit

Müügimaksu rakendumist korraldava Tallinna ettevõtlusameti juhataja Kairi Teniste sõnul kuluks neil uue maksu kogumiseks 5 miljonit krooni ning selline summa on välja toodud ka 2010. aasta linnaeelarves.

"Sellega kaetakse töötasud ning infotehnoloogiliste lahendustega kulud. Selle kohta, kus ja kui palju inimesi maksu kogumisega tegelema hakkab, on veel vara infot jagada, kuna ei ole veel otsustatud, kes müügimaksu administreerima hakkab," rääkis Teniste.

Müügimaksu administreerimise osas toimub kohtumine rahandusministeeriumi esindajatega tuleval nädalal, mistõttu on praegu Teniste sõnul keeruline öelda millal konkreetsed otsused langetatakse.

Teniste ei tahtnud spekuleerida, kas müügimaksu kehtestamine tooks kaasa ka üle-eestilise hinnatõusu. "Ennustamine on tänamatu töö, mistõttu ettevõtlusamet ei pea võimalikuks vastata küsimusele, mis puudutab üldist hinnatõusu," märkis ta. "Samas on selge, et kui kauplused tõstavad 1% võrra hindasid ka seal, kus müügimaks puudub, on tegemist ettevõtja poolt ebakorrektse käitumisega."

Samas möönis ka Teniste, et muudatustega kaasneb üldjuhul alati täiendav töökoormus ning kasutusel olevad infotehnoloogilised süsteemid tuleb üle vaadata lähtudes muutunud olustikust. Selleks on ettevõtjatele antud tema kinnitusel piisavalt aega, kuna määrus jõustub järgmise aasta 1. juunil.

Maksuameti kinnitusel ei ole linnavalitsus maksu kogumise ettepanekute asjus seni nende poole pöördunud ning seetõttu pole nad ka konkreetse maksu puudutava eelnõuga veel tutvust teinud. Seega ei osanud nad esialgu anda ka hinnangut, kas 5 miljoni kroonine väljaminek on piisav, et uue maksu kogumine tõrgeteta tööle hakkaks.