Eestis kogub enese video-CV abil tutvustamine alles hoogu, tõdeb tööportaali CV Keskus turundusjuht Paavo Heil. Ometi tasuks väike filmitöö igal juhul ette võtta, sest isiklik pöördumine jääb tööpakkujale alati paremini meelde kui tavapärane standarditud kirjalik CV.

Kindlasti ei asenda video aga traditsioonilist CV-d, vaid pigem täiendab seda. „Võrrelduna traditsioonilise CV-ga võimaldab video-CV paremini edasi anda tööotsija isiksuseomadusi, näidata spetsiifiliste oskuste sooritamist. Heal tasemel ja asjakohane video-CV võib teatud juhtudel asendada ka nn esimese ringi töövestlust,” põhjendab Heil, miks tasuks tööle kandideerides esitada ka enda video-CV.

Koostamisel vabad käed

Video-CV sisu on iga koostaja fantaasia vili – standardeid siinkohal ette nähtud ei ole, kui ehk vaid pikkus välja arvata. Ennast tutvustav videolõik võiks jääda kolme-neljaminutiseks, sest pikema puhul tekib oht, et tööpakkujal pole mahti seda lõpuni läbi vaadata. „Video tegemisel tuleb lähtuda tööpakkuja soovist saada väikese ajakuluga täiendavat informatsiooni tööotsija kohta,” rõhutab Heil.

Hea video saamiseks tuleks silmas pidada mõnda CV Keskuse antud näpunäidet. Enne video-CV üleslaadimist harjuta. Kasuta videot tehes kindlasti kõrvaltvaataja abi, kes annaks nõu ja aitaks korrigeerida vigu. Vaata videot läbi tööandja silmade: kas see, mida näed, lisab sulle kui tööotsijale tööpakkuja silmis väärtust? Kas tööpakkuja saab sinu videost lisainformatsiooni, mida ta traditsioonilisest CV-st ei leia? Võimaluse korral koosta video eraldi iga töökoha jaoks, kuhu sa kandideerid.

Heili sõnul lisab CV Keskuses oma enesetutvustusele video-CV umbes 1% tööotsijaid. „Ül-distatult võib meie portaalis hetkel olevatele CV-dele lisatud videod jagada kaheks: teatud kindla eriala (kokad, keevitajad, juuksurid) oskusi demonstreerivad CV-d; teise gruppi kuuluvad videod, kus inimesed demonstreerivad oma hobisid, isiksust,” kirjeldab Paavo Heil.

Viite video lisamiseks leiab tööotsija oma CV sisestamisel, vajaduse korral aitab ka CV Keskuse klienditugi. Video peab aga igaüks ise valmis tegema.

Nii CV Keskusest kui ka CV-Online’ist nenditi, et Eesti töö-andja ei ole seni veel harjunud video-CV-de esitamist küsima. „Usume, et video tähtsus värbamisprotsessis kasvab lähiajal märgatavalt,” lausub CV-Online’i turundusjuht Raimo Matvere. „Suurima tõenäosusega hakkavad videoformaati ära kasutama meelelahutus-, kultuuri-, müügi- ning turundusvaldkonna ettevõtted, kus kandidaadi esinemis- ja eneseväljendusoskused on olulised.”

Matvere tõdeb, et videod liidetakse üha tihedamini tööprotsessi, näiteks ka video-töökuulutusena, Eestis on seda praktiseerinud Sky Plus ja mõned reklaamifirmad. „Kindlasti hakatakse edaspidi rohkem kasutama videointervjuud (või isegi online-videointervjuud reaalajas), eriti rahvusvaheliste konkursside korral, kus kandidaadid asuvad Eestis, kuid värvatava ettevõtte esindajad välismaal,” usub CV-Online’i turundusjuht.

Tulen turule

••    Veebruarist alustab SA Archimedes Euroopa Noored noortele, 18–30-aastastele töötutele mõeldud koolitusprogrammi „Tulen turule”, kus õpetatakse vajalikke oskusi tööturul läbilöömiseks ja video-CV-de koostamist.

••    „Praegu on tööotsijaid nõnda palju, et positiivne eristumine võib osutuda trumbiks,” märgib SA Archimedes Euroopa Noored Eesti büroo projektijuht ja toimetaja Terje Henk. „Video-CV ei ole võimaluseks mitte ainult neile, kes koolitusele pääsevad, vaid kõigile, kes tahavad ja oskavad teha oma video-CV-d.”

••    Selle aasta märtsis avatakse videoveebis keskkond Euroopa Noored Telepurk, kuhu saab ise oma video-CV üles laadida. Koostöös tööportaalidega jõuab see tööandjateni.

••    Koolitusel luuakse juhis video-CV tegemiseks ning sedagi saab edaspidi Euroopa Noored Telepurgis kaeda.

••    Huvitavaid video-CV-sid leiab aadressilt www.youtube.com/user/islandreefjob). Need on parimad näited Austraalia turismifirma töökonkursilt blogija leidmiseks, kus nõuti just nimelt enda tutvustamist video abil. Konkursil osales üle 30 000 inimese.