BRC Autokeskuse müügijuhi Marko Eberleini sõnul meelitavad välismaiseid ostjaid Eestisse eelkõige autode head hinnad.

Mujalt tulnud otsivad siitkandist odavamaid autosid, mille maksumus on kuni 150 000 krooni. Tüüpiliselt soovitakse diiselautot, automaatkäigukastiga ja vähese läbisõiduga. „Läbisõit on väga oluline. Eriti Skandinaaviast tulnud ostjale,“ rääkis Eberlein.

Kui auto läbisõiduks on kuni 100 000 kilomeetrit ja hind sobib, läheb auto BRC Autokeskuse müügijuhi sõnul ruttu kaubaks.

Välismaiste ostuhuviliste hulk suurenes Eberleini sõnul märgatavalt eelmise aasta lõpus. Jaanuar on tema sõnul olnud küll vaiksem, kuid juba praeguseks on märgata taas huvi tõusu.

Enamik välismaistest ostuhuvilistest on soomlased, tullakse ka Rootsist, Hollandist, Kasahstanist, Valgevenest ja mujalt.

Kohalikku klienti huvitavad Eberleini sõnul enamasti kuni 60 000 krooni maksvad autod. Trendiks on kujunenud, et autod ostetakse kohe välja, mitte ei võeta liisingusse. Endiselt vahetavad inimesed auto uuema või vanema vastu või toovad kallima auto ja vahetavad selle odavama vastu välja.

Hinnalangus peatub

Kasutatud autode hindadest rääkides ütles Eberlein, et praegu ei ole küll näha, et hinnad kevadel tõusma hakkaks.

E-autoline`i juhataja Peeter Toomsoo nentis, et buumiaastatel kerisid autode hinnad nõudluse kasvades isegi „kõrgemale, kui nad oleksid pidanud olema“. Hindu on majandussurutise tingimustes aidanud alla lüüa pangad, kes on turule paisanud liisinguga hätta jäänutelt ära võetud autod.

Kui ühes vanuses autode hinnad on langenud reeglina 15 protsenti aastas, siis viimase pooleteise aasta jooksul on hinnad Toomsoo sõnul kahanenud 15 protsendi asemel keskmiselt 25 protsenti.

Autoturg tühjeneb

„Kindlasti on hinnalangus juba praeguseks seiskunud, sellepärast et autosid on jäänud vähemaks,“ rääkis Toomsoo.

„Kuna nõudlus hakkab kevadel pigem kasvama, siis on juba praegu mingil määral tunda, et ega hinnad enam väga palju ei lange. Tegelikult on turg ikkagi päris tühjaks viidud: autode hulk on vähenenud ja viimased paar aastat ei ole autosid ka väga palju peale müüdud.“

Toomsoo sõnul on hinnad erinevate riikide autoturgudel üha enam ühtlustumas, kuna kliendid ostavad sealt, kust nad saavad soovitu kõige parema hinnaga. Hinnavahed tulenevad aga enamasti sellest, et erinevatel turgudel on mõnda automarki võimalik müüa kallimalt kui teistel.