Kannatanu esindajad vandeadvokaat Karina Lõhmus-Ein ja põllumajandusministeeriumi esindaja Indrek Grusdam taotlesid Aavikult ja Hainsoolt 13,87 miljoni krooni suuruse tsiviilhagi väljamõistmist Eesti vabariigi kasuks. AS Werol Tehased ei ole kriminaalasjas tsiviilhagi esitanud, teatas Tartu maakohtu esindaja.

Kõik kaitsjad palusid kaitsekõnedes oma kaitsealuste õigeksmõistmist neile esitatud süüdistustes.

Aavikut ja Hainsood süüdistatakse ametiseisundi ebaseadusliku ärakasutamisega WT-le ja põllumajandusministeeriumile suure varalise kahju tekitamises. Aavikut süüdistatakse lisaks ka WT vara omastamises ja suureulatuslikus rahapesus. Jaanimetsa süüdistatakse Aavikule omastamises kaasaaitamises ning dokumendi võltsimises ja võltsitud dokumendi kasutamises.

Süüdistuse kohaselt ületasid Aavik ja Hainsoo juhatusele WT nõukogu poolt antud volitusi rapsiseemne kokkuostuks 2004/2005. majandusaastal. Kui nõukogu nägi vastavalt majandusaasta eelarvele ette rapsiseemne varumise kokku 72 500 tonni ulatuses, siis süüdistuse järgi varusid süüdistatavad 2004. aasta juunist kuni 2005. aasta veebruarini eelarvet ja ettevõtte igapäevase majandustegevuse vajadust ületades rapsiseemet kokku 49 005 092 tonni.

Aavik ja Hainsoo tekitasid süüdistuse järgi rohkem rapsiseemet varudes olukorra, kus tekkis vajadus sõlmida täiendavaid lao rendilepinguid eelarveväliselt varutud rapsiseemne hoiustamiseks.

Lisaks müüs WT Aaviku ja Hainsoo tegevuse tulemusel tekitatud makseraskuste tõttu 2004.–2005. aastal rapsiseemet alla soetushinna.

Samuti lõid Aavik ja Hainsoo süüdistuse järgi WT-s ametikoha, mille tegevus ei olnud kooskõlas nõukogu otsustega, palgates tööle Tõnu Jaanimetsa tegelema eelarveväliste rapsihangetega.

Lisaks tellisid Hainsoo ja Aavik seoses eelarvet ületava rapsiseemne varumisega põhjustatud finants- ja õigusliku olukorra tõttu õigusalaseid ja finantskonsultatsioone.
Kokku tekitasid Hainsoo ja Aavik oma tegevusega süüdistuse kohaselt WT-le 37,58 miljoni krooni suuruse ja põllumajandusministeeriumile 13,87 miljoni krooni suuruse kahju.

Süüdistuse jägi omastas Aaavik WT vara kokku 1 173 495 krooni ulatuses.

Erki Aavik oli WT juhatuse liige 9. juunist 3003 kuni 20. detsembrini 2004 ja Helmo Hainsoo WT juhatuse liige 6. veebruarist 2003 kuni 31. maini 2006. Tõnu Jaanimets töötas WT ostu-müügi agendina 29. septembrist 2003 kuni 31.juulini 2004 ja kommertsdirektorina 1. augustist 2004 kuni 1. veebruarini 2005.

Esmaspäeval jätkub kohtuvaidlus süüdistatavate seisukohtade kuulamisega, millele järgnevad menetlusosaliste repliigid ja süüdistatavate viimased sõnad.