Oodatav elektrituru avanemine toob Veldemanni sõnul turule kindlasti uusi tegijaid, ent konkurentsi mõjutab tema sõnul palju enam turgude avanemine naabrite suunas ning uued ühendused.

"Balti riikide probleemiks on vähene tootjate arv ning ilma oma elektrita on elektrimüüjatel siiski raske konkureerida," sõnas Veldemann Päevaleht Online`ile.

"Estlinki teise merekaabli ehitamine ning riikidevaheliste kauplemisbarjääride kõrvaldamine annaks tarbijatele võimaluse odavamat elektrit kasutada."

Turu avanemise positiivsetest külgedest rääkides ütles Veldemann veel, et klientidel tekivad loodetavasti uued võimalused oma elektrioste hallata. Praegu puuduvad näiteks finantstooted, mis võimaldaksid ka elektribörsilt otse sisuliselt fikseeritud hinnaga elektrit osta.

"Eeldatavasti muutuvad paljud lõpptarbijad portfellihaldurite abiga aktiivseteks ostjateks, kus elektriostu korraldus on pidev tegevus, mitte kalendriaastas ühel korral ette võetav kampaania," sõnas ta.

Baltic Energy Partners on üks neljast Eestis tegutsevast nn elektrimüüjast. Bilansihalduritena tegutsevad veel Eesti Energia AS, Latvenergo Kaubanduse OÜ ja Nordic Power Management OÜ.

Esmaspäeval teatas Eesti Energia, et on kuu aega enne elektri vabaturu käivitumist haaranud vabaturust hinnanguliselt 30 protsenti. Konkureerimise kohta Eesti energiahiiuga ütles Velmann, et Baltic Energy Partners ei konkureeri Eesti Energiaga turuosa mõttes, "kuna portfellihaldurina korraldame me oma klientide elektrioste sealhulgas Eesti Energiast".

Ta tunnistas, et Eesti Energial on bilansihaldurina lepingute sõlmimiseks mitmeid eeliseid.

"Bilansihalduri vahetamiseks on vaja täna ette teatada üks kuu eelmisele bilansihaldurile. Eesti Energia pääseb endise monopoolse elektrimüüja ning tänase võrguettevõtjana ligi kliendi tarbimisandmetele ja ajaloole ning see võimaldab tal teha väiksema riskiga pakkumisi," rääkis Veldemann.

"Samuti on Eesti Energial seetõttu teistest pakkujatest rohkem aega läbirääkimiseks, kuna Eleringile teatatakse bilansihalduri vahetusest 15 päeva ette ning selle ajani on reaalselt võimalik kliendil veel oma otsuseid muuta."

Seega, konkurents elektrimüüjate vahel polegi nii tihe, kui võiks arvata ja hinda seetõttu alla ei saa? "Tänasel päeval mõjutavad pakkumisi enam turuhinna tasemed kui ettevõtete omavaheline konkurents. Kui alternatiivsed müügivõimalused on kõrgema hinnaga, siis ei ole ühelgi elektrimüüjal põhjust hindu alandada. Palju enam hinnaefekti annab õige pikkusega ja tingimustega lepingu tegemine kui standardse lepingu intensiivne läbirääkimine."

Baltic Energy Partnersi hallatava elektriportfelli maht on 0,5TWh.

1. aprillist peavad umbes 230 suurklienti, kes tarbivad ühes kohas üle kahe gigavatt-tunni aastas, ostma elektrienergiat vabaturult.