Suurärimees Tiit Vähile kuuluv Pühajärve spaa ja puhkekeskus hakkab järgmisel aastal kütma veekeskuse ja hotelli vett päikese abiga. Puhkekeskuse vastu, teisele poole sõiduteed rajatakse kuni 640-ruutmeetrisele alale päikesefarm koos maa alla paigutatava kombineeritud soojatootmissõlmega. Tegemist oleks Baltikumi suurima päikesekollektorite kogumiga – päikesepaneele tuleb sinna ligi kolm korda rohkem kui seni suurimal süsteemil Tallinnas Mustamäe tee korterühistu katusel.

Arhitektuurse lahenduse autoriks on muu hulgas ka Tallinna Vabaduse väljaku kavandanud arhitekt Andres Alver. „Keset rohelist muruvälja saavad suunaga lõunasse olema sinakad päikesepaneelid ja üksik korsten,” kirjeldas projekti eestvedaja, AS-i Pühajärve Puhkekodu juhatuse liige Indrek Vähi.

Praegu köetakse puiduga

„Meie eesmärk on katta päikesega peaaegu kogu soojavajadus suvekuudel, kuna spaa vajab ka suvel ohtralt sooja vett,” rääkis Vähi. Praegu kütab kogu puhkekeskust aasta ringi vana katlamaja puitküttega, kasutades selleks kohaliku vineeritehase spoonipakkude jääke. Vähi jutu järgi on selline kütmine ebaefektiivne – puit on märg ja praegused katlad väikese kasuteguriga. Aastane küttekulu on praegu sõltuvalt talvest 700 000–800 000 krooni. Sellest lähtuvalt hakati otsima tõhusat ja keskkonda sobivat lahendust.

Nii jõutigi taastuvenergia ressurssidel töötava kombineeritud soojatootmissõlmeni, mis sisaldab peale päikesekollektorite ka hakkepuidu- ja puidu­graanu­li­põleteid.

Päikesepaneelide hulk sõltub sellest, kas saadakse projektile toetusraha mõnest Euroopa tõukefondist. Kui ehitada välja projektis toodud maksimaalne päikesekollektorite pind 640 ruutmeetrit, kataks see Vähi sõnul peaaegu kogu sooja vee vajaduse suvekuudeks, kokku 328 MWh soojusenergiat. Lisaks saadakse päikeselt kütmiseks täiendavalt energiat ka kevadel ja sügisel. Investeeringu maht päikeseküttesüsteemi oleks 3,5–4,5 miljonit krooni. Kogu soojasõlme maksumus oleks maksimaalselt 15 miljonit krooni.

Lõuna-Eestis on päikest piisavalt

•• Eestis paistab päike umbes tuhat tundi aastas ja siis saab seda kasutada ka päikesekütte tarvis. Pühajärve spaa ja puhkekeskuse päikeseenergia kasutamise projekti juhtinud Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudi spetsialisti Ago Siineri kinnitusel on Lõuna-Eestis päikesekiirgust Tallinna ümbrusega võrreldes rohkem. Kevadel on seal päikesepaneelide tootlikkus isegi parem kui Saksamaal ja Austrias.

•• Päikest saab energia tootmiseks kasutada märtsist kuni oktoobrini. Siineri sõnul majade kütmiseks siinsest päikesest ei üksinda ei piisa, küll aga sooja vee tootmiseks. Eelkõige tasub päikeseküttesse investeerida suurte hoonete omanikel, kes ka suvel tarbivad palju sooja vett. Siineri arvates ei ole päikesekütte tasuvusaeg 15 aastat siiski kõigi jaoks piisavalt ahvatlev.