Kes kunagi mõne kaubamaja toidunõude osakonnas ringi vaadanud, see on kindlasti märganud kõikvõimalikke potte-panne, millele on tuntud kokkade nimi peale kirjutatud – näiteks Gordon Ramsay või Jamie Oliver. Arvata võib, et laialt tuntud gastronoom võib lisaks oma põhitööle muudegi asjadega kenakese rahasumma kokku lükata.

Päris värsket tippkokkade rahaedetabelit ei ole küll kusagilt võtta, kuid kõiksugu edetabeleid armastav USA ajakiri Forbes pani 2008. aasta augustis kokku maailma kõige suurema sissetulekuga kokkade esikümne. Selle eesotsas troonis 18 miljoni dollariga meie kandis suhteliselt tundmatu tegelane, USA telekanali Food Network saatejuht Rachael Ray, kes sai kuulsaks oma kunagise seriaaliga, kus tutvustas roogi, mille valmistamiseks kulub aega 30 minutit. See sai soovituse USA telekuningannalt Oprah Winfreylt – ja kõik, mida puudutab Oprah, muutub ju teatavasti kullaks.

Sama aasta oktoobris aga kinnitas Briti ajakirjandus, et edetabelis kolmandaks jäänud Gordon Ramsey aastatulu olnud tollal hoopis 15 miljonit naela (tõenäoliselt tekkis vahe sellest, millist ajaperioodi vaadeldi), millega haaranuks esikoha hoopis tema. Forbesi edetabel tekitas mõnevõrra protestihääli ka teistel põhjustel – nimelt oli edetabeli nimeks „World’s richest chefs”, kuid Ray ei ole kunagi üheski restoranis peakokana töötanud ja tal ei ole ka ühtegi söögikohta. Tema sissetulekud tulevad teletööst, kõikvõimaliku oma nimega ehitud nänni ja raamatute müügist ning reklaamidest. Näiteks on ta 2007. aastast sõõriku- ja kohviketi Dunkin’ Donuts reklaaminägu. Terava ütlemise poolest tuntud Ramsay sõnul olevat säärane leping „paheline” ja võrdväärne „crack-kokaiini soovitamisega lastele”.

Mulluse Forbesi mõjukamate kuulsuste edetabelis säras samuti kaks kokka, 79. kohal Rachael Ray, kelle sissetulekuks hinnatud 15 miljonit dollarit, 95. positsioonil aga Wolfgang Puck, kes olevat tolle aastaga teeninud 18 miljonit dollarit. Tänavusse kuulsuste esisaja hulka ükski kokk ei mahtunud – kui just koduperenaisetoodete miljardäri Martha Stewartit, kellel ju samuti oma kokaraamatud ilmunud, mitte nende hulka lugeda.

Wolfgang Puck teenib juba auga peakoka tiitli välja. Austrias sündinud, kuid 25-aastaselt USA-sse kolinud Puckile kuulub lisaks telesaatejuhi tööle üle 20 restorani, ta on tuntud kui Oscari auhinnagala järelpeo, kuberneride balli toitlustaja. Ta on mänginud iseennast mitmes telesarjas, nagu „Frasier” ja „Las Vegas”, ning loomulikult andnud välja portsu kokaraamatuid.

Suurbritannia ühe edukama koka, samuti üle 20 restorani, millest üks kannab kolme Michelini tärni, omaniku Gordon Ramsay varandust hindas ajaleht Independent paari aasta eest umbes poolesajale miljonile naelale, mis viis ta Suurbritannia rikkamate inimeste edetabelisse. Mullu aga näis Ramsayl kõik allamäge minevat. Tema tippsöögikoht langes välja San Pellegrino koostatavast maailma saja parima restorani edetabelist, olles vaid aasta varem olnud seal 13. kohal. Lisaks kerkisid süüdistused, et osas tema Londoni toidupaikades soojendatakse sööki, mis on varem kusagil mujal valminud, Ramsay restorani Londoni luksushotellis Claridge asusid elama prussakad ja hiired ning tema firmal tekkis majanduskriisi ajal raskusi võlgade tasumisel. Ja kõige tagatipuks jäi ta vahele abielurikkumisega.

Nii ei ole ka ime, et ajalehe Sunday Times kokkupandava Briti rikaste edetabeli koostaja ei julgenud teda enam saareriigi tuhande jõukama sekka arvata. Nii kerkiski, vähemalt nii-öelda ametlikult – sest Ramsay pressiesindaja sõnul olevat tema mullune tulu ainuüksi USA-s ulatunud kümne miljoni dollarini – Suurbritannia rikkaimaks kokaks Eestis tõenäoliselt kuulsamgi noorem ametivend Jamie Oliver. Tema pääses 65 miljoni naelaga napilt Sunday Timesi edetabelisse ka tänavu. Tema algne jõukus ja kuulsus ei pärine aga teatavasti mitte restoraniärist vaid telesarjast „The Naked Chef”, mis Michelini tärniga hinnatud Fulhami söögikoha River Cafe noore soustikoka ülemaailmse tuntuseni lennutas.

Enamik Forbesi 2008. aasta kokkade esikümne liikmetest ongi suure kuulsuse saavutanud eeskätt televisiooni kaudu ja teenivad märkimisväärse osa oma tulust just sealt. Erandiks on neljandal ja viiendal kohal paiknevad viie miljoni dollarilise sissetulekuga kaks meest, kes ennast just sageli pildikastis ei näita, Nobuyuki Matsuhisa ja Alain Ducasse.

Neist esimest, kuulsa keti Nobu omanikku, võib pigem näha kinolinal – sõprus Robert DeNiroga (kes on tema partner restoraniäris) andis talle rolli Martin Scorsese filmis „Kasiino”, lisaks on ta mänginud veel paaris filmis kõrvalosades. Kokku on Matsuhisa osaline umbes 30 toitlustuskohas üle maailma.

Alain Ducasse aga on spetsialistide poolt kõige tunnustatum kokk selles nimekirjas. Ta oli esimene, kellele kuulus kolm kolme Michelini tärniga restorani kolmes linnas (New Yorgis asunud söögipaik on praeguseks küll suletud). Kokku on tema restoranid saanud 19 Michelini tärni, mis on samuti maailmarekord. Ducasse’ile kuulub üle 20 söögikoha, nendest kolm on bistrood. Peale restoranipidamise on ta loomulikult avaldanud hulga kokaraamatuid, tegelnud nõustamisega ja avanud kaks kokanduskooli, ühe tavainimestele, teise professionaalidele. See teeb koostööd ka Euroopa Kosmoseagentuuriga (ESA), et töötada välja kosmonautide toitu.

Nimekirja lõpuosa moodustavad peamiselt USA-s tuntud telekokad, kellest mõne saavutused kulinaarias jäävad pigem tagasihoidlikuks. Nimekirja viimane, Anthony Bourdain on korduvalt avalikult ironiseerinud staarkokkade üle – ja sellegi üle, et ta ise nende ridadesse kuulub.