Mitme äsja valminud või kohe valmiva kinnisvaraarenduse taga seisab luteri kirik, kirjutab tänane Ärileht. Vaikselt, aga järjekindlalt on kirik asunud oma jõukust rahaks vormistama. Viis aastat tagasi asutatud OÜ Kiriku Varahaldus ei tegele sugugi mitte jumalakodade katuste lappimise või kunstiväärtuste hindamisega, vaid sulaselge kinnisvaraarendusega. Täpselt nii nagu iga teinegi arendusfirma. Vahe on ainult selles, et tulu ei lähe mitte omaniku taskusse, vaid koguduste ülalpidamiseks.

Kõige uhkem projekt on kirikul plaanitud Tallinna Lennuki ja Maakri tänava nurgale, kuhu pealinna kõrghoonete teemaplaneering lubaks ehitada lausa 32-korruselise kõrghoone. Supermaja rajamine seisab seni, kuni kirik saab seal endale tegusad naabrid, ja praegu pole veel ka detailplaneeringut, rääkimata maja projektist. Kuid Kiriku Varahalduse esindajad on kindlad, et maja tuleb. 32 korrust lööks kõrguse poolest ka kaksiktorne ja Radissoni hotelli. Siis oleks südalinna kõrgeim ehitis taas luteri kiriku oma, nii nagu Oleviste kiriku ehitamise aegu, mis sest, et tegemist on ärihoonega.

Müük edukas

Kui pilvelõhkuja ehitamine veel ootab oma aega, siis kaks teist Tallinna südalinna projekti on kirikul juba käegakatsutavamas faasis. Masujärgses Tallinna kesklinnas ei valmi sel suvel just palju uusi arendusi, aga kiriku poolt Tatari 25 ehitatud umbes 13 000-ruutmeetrise maja juures lõpetatakse viimased tööd lähikuudel. Osalt ka pangalaenuga rajatud maja kolm alumist korrust jäävad kirikule, kes hakkab neid bürooruumidena välja üürima, kolm ülemist on ehitatud korteriteks ja hoolimata halbadest aegadest pole omanikku neist praeguseks leidnud vaid mõni üksik.

Samuti plaanitakse koos Merkoga Kentmanni tänavale ehitada 15-korruseline hoone ning kinnistud ootavad Magdaleena tänaval ja Kristiines. Raplasse loodab luteri kirik rajada aga kaubanduskeskuse. Jõhvis on kiriku kinnistule rajatud büroohoone juba valmis.