Alates kolmapäevast saab välismaalase ebaseaduslikult tööle võtnud ettevõtjat kriminaalkorras karistada. Muudatus puudutab Eestis ebaseaduslikult viibivate kolmandate riikide kodanike töölevõtmist.

Illegaale kasutatakse Eestis üha vähem, sest ettevõtjad suhtuvad välismaalaste ebaseaduslikku palkamisse põlglikult. „Kolmandate riikide kodanike ebaseaduslik palkamine pole Eestis olnud populaarne, sest enamik ettevõtjaid soovib ausat konkurentsi,” ütles Nordic Hotel Forumi tegevjuht Feliks Mägus. „Ma olen kindel, et Eesti hotellides töötavad välismaalased töötavad seaduslikult.”

Teevad lihtsaid töid

Siseministeeriumi kinnitusel esineb ebaseaduslikku töötamist peamiselt majutus- ja toitlustusasutustes. „Need on lihtsad tööd, nõudepesu ja koristamine, milleks ei pea olema erialast ettevalmistust,” selgitas migratsiooni- ja piirivalvepoliitika osakonna juhataja Ruth Annus. „Tegemist on välismaalastega, kes ei ole viisa või elamisloa lõppedes Eestist lahkunud. Töötamiseks elamisloa saanud välismaalane võib töötada üksnes selle tööandja juures, kelle juurde ta tööle tuli, kuid sageli jäetakse töökohavahetus vormistamata.”

Euroopa nõudel tehtud muudatus aitab ennekõike immigratsiooni meelispiirkondi Lõuna-Euroopas ja Põhjamaades. „Eestis on vaba tööjõudu küllaga ja ettevõtjatel pole mõtet illegaalidega jamama hakata,” lausus riigikogu õiguskomisjoni esimees Marko Pomerants.

Kuni kolmeaastase vangistuse näeb seadus ette juhul, kui välismaalase ebaseadusliku töölevõtmisega seatakse ohtu tema elu või tervis, ning siis, kui välismaalast on koheldud inimväärikust alandavalt, teatas siseminister Ken-Marti Vaher kolmapäeval.