Tallinna linn ja Kopenhaageni südames asuva maailmakuulsa lõbustuspargi operaatori Tivoli A/S tütarfirma Tivoli International tegutsevad praegu selles suunas, et investeering Tallinna ette valmistada ja kui kõik läheb plaanipäraselt võiks ehitamine alata juba järgmisel kevadel, kinnitas Tivoli Internationali Eesti poolt nõustav kinnisvara konsultatsiooni firma TP Group konsultant Anne Luik.

“Kurb, et tegelikult on seni olnud Eestis Tivolist rääkides inimestel natuke äraspidine arusaam, tavaliselt assotsieeruvad sellega mingisugused roostetanud karussellid,” märkis Luik. Samas on nüüdseks mõistetud, et tegu on suurte parkide ja lilleaedade, restoranide ja pantomiimiteatritega meelelahutusalaga, mis peaks meelitama kohale aastas paar miljonit külastajat. Tallinna puhul rihitakse ka Soome turisti, kellel kodus endal Tivoli-laadset keskust pole ning kes hea meelega oma perega Eestisse tuleb.

Börsifirma Tivoli International on ise oma teadetes nimetanud Balti riikides ja Poolas otsitava investeerimisprojekti mahuks 150–250 miljonit dollarit ehk 2–3,5 miljardit krooni. Luik täpsustas, et kui Tallinnas saadakse 10 hektarit maad, rehkendatakse umbes kahe miljoni külastajaga aastas ja 1,5 miljardi kroonise investeeringuga. Suurema maa-ala puhul oleks ka investeering suurem.

Kuigi Tivoli Internationali asepresident Mads Vaczy Kraghi sõnul pole lõplikku otsust investeeringu osas veel langetatud, lüüakse Tallinna linnaga käed ja allkirjastatakse heade kavatsuste protokoll. “Oleme linnale väljendanud huvi investeerida ja saanud selleks ka positiivse vastuse,” lausus Vaczy Kragh.

Tallinna abilinnapea Toomas Vitsut selgitas, et kuigi Tallinna linnal investeeringus rahaliselt osalemise mõtet ei ole, aidatakse investoreid igati. Maikuuga lõpetab Vitsuti sõnul töö komisjon, kes hindas, millisel moel tuleks ümber planeerida Põhjaväil, milliseid on pargi rajamise võimalused lähtuvalt tehnovõrkudest ja muinsuskaitsenõuetest ja kuidas vabastada selleks maad.

Piirkond, mille vastu taanlased huvi tunnevad, hõlmab Linnahalliga külgnevat ala, Skoone bastioni ja praegu vanade tööstushoonete ja korstnate all olevaid Eesti Energiale, Tallinna Soojusele ja Eesti Raudteele kuuluvaid krunte.

Anne Luik lisas, et maad omavate ettevõtetega on juba ühendust võetud ning põhimõtteliselt ollakse maade müügist huvitatud. Luige sõnul pole ka see välistaud, et maatükiga hakatakse üheks projekti osanikuks. Kruntide hinnast aga veel rääkida ei saa, sest seni pole olnud volitusi hinnaläbirääkimiste alustamiseks.

“Nüüd selle kokkuleppe sõlmimisega peaks volitused tekkima,” lausus ta. “See maa on täiesti arendamata ja näiteks Tallinna Soojuse vanad hooned on olnud avalikul enampakkumisel, kuid tervikvarale on raske ostjat leida, sest tootmishoonete lammutamine on juba ise väga kallis.”

Luige sõnul tehakse linna ja Tivoli esindajatest töögrupp, kes kaardistab investeeringualuse maa, tehakse äriplaan ja joonised, milline meelelahutuspark Tallinnas täpselt välja hakkaks nägema ning vaadatakse üle rahastajad. Viimastega Luige sõnul muret pole ning näiteks mitme Skandinaavia fondiga on juba põhimõtteliselt räägitud. Töögrupp peaks tegevuse lõpetama järgmise aasta kevadel ja siis saab Luige sõnul ka täiesti kindlalt öelda, kas plaan saab teoks.

Ta lisas, et Tivoli International on paralleelselt suhelnud ka Riia ja Varssaviga. Ka Riia linn on juba investeeringu saamisel ettevalmistamisega päris kaugele jõudnud, kuid samas ei ole välistatud, et meelelahutuspark tuleb kahte linna korraga, väitis ta.