"Kui järgmisel nõukogu koosolekul, 11. oktoobril ei valita uut presidenti pangale, peab midagi olema väga valesti. Nõukogu ambitsioon peaks kindlasti olema sellel kuupäeval oma seisukoht välja öelda ja leida see mees, kellel on vähemalt 5 nõukogu liikme poolthääl," rääkis Männik.

Eesti Pangale uut presidenti valiv nõukogu otsustas täna saata viimasesse valimisvooru Ardo Hanssoni ja Andres Suti. Viimane voor toimub 11. oktoobril.

Nõukogu otsustas küsida Hanssonit ja Sutilt kirjalikku teksti, et kuulata nende teese Eesti Panga rollist ja ülesannetest. Keskpanga presidendi võimalike kandidaatidena seadsid nõukogu liikmed üles Ardo Hanssoni, Jürgen Ligi, Andres Suti ja Andres Tupitsa.

"Minu seisukoht on olnud alati see, et meil on olnud väga tugevad kandidaadid. Ka välja kukkunud kandidaadid olid tugevad. See ei ole mulle esimene kord sellist valikut teha nagu täna ning tavaliselt on valiku lõpplikkust edasi lükatud, kuna ei ole häid kandidaate. Seda olukorda meil ei ole. Meil on palju tugevaid kandidaate. Meie probleem on see, et on neli väga tugevat kandidaati ja vaid üks presidendi tool," sõnas Männik.

Männik rääkis veel, et ta oli käinud enne kandidaatide ülesseadmist ka Kersti Kaljulaiu juures, et tuua valikusse ka naine. "Kersti Kaljulaid on väga tugev kandidaat, kuid seekord otsustas tema jääda oma vanale positsioonile, millest on mulle väga kahju," lisas Männik.

Esimeses valimisvoorus sai Hansson 3 häält, Ligi ja Sutt mõlemad 2 häält ja Tupits 1 hääle. Sellega langes Andres Tupits konkurentsist välja. Teises voorus sai Hansson 4 häält ning Ligi ja Sutt mõlemad 2 häält. Sellega pääses Hansson edasi ja ülejäänute vahel tehti vahevalimine. Vahevalimises sai Ligi 3 häält ja Sutt 5 häält. Seega langes Jürgen Ligi välja ning kandideerimist jätkavad Ardo Hansson ja Andres Sutt.

Küsimusele, et miks jagunesid hääled just nii sõnas Männik, et tegemist on salajase hääletusega ning tema ei oska kuidagi kommenteerida, kes kuidas hääletas.

"Olen rahul sellega, et kaks tugevat kandidaati on finaalis," sõnas Männik.

Eesti Panga nõukogu järgmine istung toimub 11. oktoobril.