Rahandusministeeriumi suvise majandusprognoosi järgi kiireneb Eesti majanduskasv sellele aastal 7 protsendini. Prognoosi kohaselt tõusevad ka hinnad sellel aastal 4,9 protsenti, millest ligi poole moodustab toit.

"Eesti riigi eelarve projektsioon, kui võrrelda 2010. aastat ning 2011. aastat, on täna vaadatuna aasta taguse projektsiooniga 0,8 protsenti SMPst parem. terve aasta peale kokku lausa 3 protsenti kõrgem kui aasta varem. Kahjuks sellisele tasemel aasta lõikes me ei jõua. Seda kolmel põhjusel," sõnas Kirsipuu.

Nõunik nimetas esimese põhjusena eelmisel aastal suurt kvoodimüüki. 2010. aastal toimus müük peamiselt aasta lõpus, 2010. aastal aga aasta esimeses pooles ning on projektsiooni juba sisse kirjutatud.

"Teine põhjus on riigiosalusega ettevõtete dividendilaekumised.Eesti Energia dividendid tulid ju juba juunis," rääkis Kirsipuu.

Kolmas põhjus on suurenenud tulumaksutagastus sellel aastal.

Riigi rahanduse hetkeseis ja väljavaated

"Üldisel taustal paistab Eesti majanduse olukord välja väga hea, kuid heitlikud välismõjud ei luba oodata enamat kui tagasihoidlikku kasvu, kasinat riigieelarvet ning ebakindlust prognooside täpsuse suhtes," ütles rahandusminister Jürgen Ligi.

Kirsipuu nimetas positiivsetest arengutest nii töötukassas ülejääki, kui ka kohalikeomavalitsuste eelarvete ülejääki.

"Eesti majanduse mootor on täna eksport ja meil just tehnoloogiasektori eksport. Esimesel poolaastal pole maksuoptimismiks küll siin põhjust, kuid ekspordisektorist laekuvad maksud alati hiljem," sõnas Kirsipuu.

Kirsipuu lisas veel, et on tõstetud ka tubaka ja alkoholi aktsiisi laekumise suurust, samas kütuseaktsiisi laekumisnumbreid on allapoole veetud.