Võtsime taaskord kokku Delfi toiduekspertide kireva seltskonna ning proovisime järgi kõik selvehalli lettidel müüdavad ausad lisanditeta rukkileivad. Tõime lauale järgmised rukkileivad: Pere rukkileib, Pere Wabariigi leib, Hiiumaa rukkileib, Leiburi Ruks, Eesti Pagari Kodukandi rukkileib, Leiburi Leibö, Eesti Pagari Kodupaiga rukkileib ja Fazeri Tume rukkileib.

Testisime leiba klassikalisel mälumis- ja nuusutustehnikaga, üritasime kirja panna aroome ning mäludes iga viimase kui maitsepaletijupi endale selgeks mõelda. Võitjaks osutusid sellel korral kaks imelist rukkileiba:

Leiburi Ruks, mis on tõeline rukkilõhnaline leib, kõik maitsed ning aroomid on tasakaalus ning Eesti Pagari Kodukandi rukkileib, mis oli kogu testi selge üllataja. Mõlemad leivad said kümnest võimalikust üheksa punkti.

Delfi leivaekspertide gruppi kuulusid: Martin Hanson, Heidi Kukk, Aleksander Krjukov ja Ilmar Saabas.

Nii siis ... leivatesti tulemused:

1. Pere rukkileib
Hinne 7
Hind 0,70 eurot

Leivakäärust õhkub mõnusat rukkileiva aroomi. Tekstuurilt on Pere rukkileib äärmiselt pehme ning kreemjas isegi, samas tundub keelel rammus. Maitses ontunda nii mõnusat juuretise hapet, kui ka kerget soola ja suhkrusust. Komplekssed maitsed. Hea leib.

2. Pere Wabariigi leib
Hinne 7
Hind 0,86 eurot

Hapuka lõhnaga tume rukkileib. Tekstuur on leival ideaalse rukkileiva oma – tummine ja teraline, kuid siiski pehme. Leib on tehtud õige loodusliku juuretisega, mis muudab leiva hapukaks. Igast leivakäärust on tunda tõelise lapsepõlve leiva olemust.

3. Hiiumaa rukkileib
Hinne 4
Hind 0,86 eurot

Hiiumaa Tarbijate Ühistu leival on siiralt hea leivalõhn, milles on nii juuretise hapusust kui ka magusust tunda. Samas on aga maitse vähekene liialt suhkrusust, hakkab minema peenleivaks kätte. Leib on ka üllatavalt kõva – nii seest, kui ka koorest. Või pehmendab maitset, kuid midagi veidrat jääb ikka alles.

4. Leiburi Ruks
Hinne 9
Hind 0,67 eurot

Rukkilõhnaline tõeline leib, kõik maitsed ning aroomid on tasakaalus. On piisavalt pehme, kuid tekstuur on käre ning teraline. Hea ja selge leiva maitse ja olemus. Käär on tugev, käärul on ilus tumepruun värv. Sobib väga hästi söömiseks ilma mingi katteta, kuid omandab tõelise taseme ehtsa taluvõiga kaetuna.

5. Eesti Pagari Kodukandi rukkileib
Hinne 9
Hind 0,70 eurot

Selge üllataja kõikidele leivaekspertidele, kes Kodukandi rukkileiva alles nüüd avastasid. Tavapärasest ehk tagasihoidlikuma reklaami ja välimusega leib on aga sügava ja rukkise maitsega. Leib on pehme, kuid mitte rabe, selge tekstuuriga ning magusalt hapuka maitsega, mis jätab suhu ilusa viljamaitse. Ükski lõhn ega maitse ei domineeri, ega löö üle. „Lõhn on hea hapukas,“ laususid leivaeksperdid pea ühest suust.

6. Leiburi Leibö
Hinne 5
Hind 0,68 eurot

Leiburi Leibö ehmatas alguses ära liiga magus-piparkoogise maitse ja aroomiga, mis leiva puhul ehk kõige meeldivam ei ole. Maitse on liiga magus, et hakata meeldima leivana. Samas ei ole hapusust juuretisest sedavõrd palju et ka see võiks ebamugavalt esimeselt ampsult ebamugavuse võtta. Kentsakas olukord. Ei saa süüa leivana, ei saa süüa saiana.

7. Eesti Pagari Kodupaiga rukkileib
Hinne 6
Hind 0,72 eurot

Leivakäärul on ebatavaline kirbe lõhn, röstitud linnase lõhn. Hakkaks nagu mine peenleiva ning musta leiva pärusmaale. Kahjuks ei levi kirbe ja tugev lõhn edasi leiva sisse. Leib on maitsetum kui eelmised, selge naudingueffekt jääb puudu. Sobib supikõrval kenasti, kuid ise toidukorra põhipunktiks ei muutu.

8. Fazeri Tume rukkileib
Hinne 8
Hind 0,54 eurot

Nauditav leib. Sõna „tume“ on pigem müügiargument, kui sisuline märkus. Leib on ehk pisut röstituma lõhnaga, tugevama maitsega, kuid kindlasti mitte tume leib. Samas on leivas jällegi liigselt magusust, mis peenleiva puhul on eeldatav, rukkileivas aga kummaline lisand. Leival on ka kerge järelmekk. Kuid üldises plaanis aromaatne, kerge ning mõnus käär.