Tootjad, kes praegusel turul tegutsemiseks optimaalse niši leidnud, saavad tõenäoliselt hakkama ka edaspidi, ent ehitussektoris kiiret tõusu ja ootamatult lisanduvaid tellimusi oodata ei ole, kirjutab Äripäev.

Eesti Ehitusettevõtjate Liidu tegevdirektor Indrek Peterson usub, et lähima aasta jooksul ehitushindade kasv jätkub. “Materjalide hindade tõus on ilmselt stabiilne, lähima paari aasta jooksul võivad ehitushinnad kasvada veel ligi 20 protsenti,” nendib ta. “Valdkonniti võib edasi tulla ka järske hüppeid . Näiteks CO2-objektid on jõudmas ehitusfaasi ja eks tööjõu kasvav defitsiit hakkab varem või hiljem ka ehitushindadele survet avaldama,” lisab Peterson.

Ka Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevjuhi Enno Rebase sõnul toob CO2-projektide ehitusjärku jõudmine hindadesse tõenäoliselt segadust. “Teatud valdkondades — näiteks küte, ventilatsioon ja fassaaditööd — on olukord erandlik,” nendib Rebane. “Siin võib ka hüppelist hinnatõusu esineda.”

Rebase kinnitusel üldine olukord meie ehitusturul tootja ja ehitaja jaoks järsult paranema ei hakka. “Kokkuvõttes olen ma Eesti turu suhtes pigem pessimistlik. Kui toorme, elektri ja kütuse hind tõusevad, siis praegusest odavamalt toota kuidagi ei saa,” märgib ta. “Lisaks tuleb arvestada, et mitteeluruumidest uusarenduste osakaal on jätkuvas languses. Eluruume ehitatakse küll pisut rohkem, aga ka siin on kasv mõõdukas. Seega tööd palju juurde ei tule.”