“Meil on juba Californias lepingud ülikoolidega, teeme ühist teadustööd. Nüüd soovime sinna ühe kihi veel vahele liimida — see on innovatsioon ja koostöö ettevõtetega,” selgitas Kolk Äripäevale.

Silicon Valley on ettevõtmise eestvedaja Kolgi sõnul globaalses mõttes unikaalne, kuna seal on koos tuhat maailmas tegijat ettevõtet ja 2-3 paremat ülikooli. “Meie lähiaastate fookus on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia, mida me Silicon Valleys nii teaduse, õppe kui ka ettevõtlussuhete alal arendada tahame,” rääkis ta. Praegu teeb TTÜ koostööd nelja suurfirmaga — Ericssoni, ABB, Microsofti ja TeliaSoneraga. “Järgmisena soovime viia suhted uuele tasemele Inteli ja IBMiga,” kinnitas Kolk. Ta usub, et Silicon Valleys kohalolek aitab sellele kaasa.

Maailma IT-keskusesse esinduse loomine ei tulnud ootamatult, sest TTÜ on seal juba mõnda aega pikaajalist suhtevõrgustikku ehitanud. Kolgi kinnitusel sõlmiti esmalt leping Berkeley Ülikooliga ning läbirääkimised on pooleli ka Stanfordi Ülikooliga, mis mõlemad kuuluvad maailma ülikoolide esikolmikusse.

TTÜ esinduses asub esialgu ametisse kolm professorit, kes hakkavad koostöös sealsete firmadega teadusprojekte arendama. Kontor, kust sai kunagi hoo sisse Google’i edulugu, leiab kasutust mitmel viisil. TTÜ esinduses hakkavad igal nädalal kogunema riskikapitalistid, kes juba praegu investeerivad suurtesse IT-firmadesse ning otsivad rahastust vajavaid põnevaid ideid. “Kui mõnel meie õpilasel või teadlasel on oma ettevõtlusidee, siis saavad nad sinna sõita ja oma idee ette kanda,” tutvustas Kolk uusi võimalusi. Tema sõnul aitab see kaasa TTÜ soovile, et nii teadlased kui ka üliõpilased tegeleksid aina rohkem ettevõtlusega.