Praeguseks on Vichmann oma laenuraha eest saanud kolme litsentsi omanikuks seitsmest, fondile jäi neli litsentsi. Lisaks otseinvesteeringule Armeenia kullalitsentsidesse on Vichmann ka suurim Gild Arbitrage’i fondi võlausaldaja. Viimastel nädalatel on Eesti Ekspressis ja Eesti Päevalehes ilmunud artiklid sellest, kuidas Vichmann hakkab Armeenias kulda kaevandama. Tema ootamatu ilmumine seni ainult Gildi fondiga seostatud Armeenia kullalitsentside omanikuks tekitas mitmeid küsimus, kirjutab Äripäev.

Näiteks tekkis kahtlus, kas Vichmann võis litsentsid saada tasuks selle eest, et ta Gild Arbitrage’i suurima võlausaldajana oli teisel katsel nõus fondi uute tingimustega — vastasel korral oleks fondi oodanud kiire lõppmäng. Nii Gild Arbitrage’i uus juht Tõnu Pekk kui ka Vichmann kinnitasid, et tegemist ei olnud mingi kingituse, vaid laenu katteks võetud vara jagamisega.

“2009. aasta kevadel otsustasid Melorama grupi (Armeenia kullalitsentside valdusfirma — toim) laenuandjad olukorras, kus ettevõte ei olnud võimeline laene tähtaegselt tagastama, võtta laenude katteks grupi varad. Varad jagati laenuandjate vahel nii, et Gild Arbitrage võttis neli metallide uurimislitsentsi, Marcel Vichmanni ettevõte (First Telecom Trading — toim) kolm litsentsi ning kolmas väiksem laenuandja muude varade — ehitusmaterjalide — litsentsid,” selgitas Tõnu Pekk.

2008. aasta aruandes on First Telecom Trading toonud välja ebatõenäoliselt laekuvad nõuded 118 miljoni krooni ulatuses, ühtegi nõuet ega muud investeeringut aruandes täpsustatud ei ole. Äripäevale teadaolevalt ei teatanud fond investoritele operatiivselt kullalitsentsidega tehtud vangerdusest, neljale allesjäänud litsentsile viitas alles fondi 2010. aasta aruanne. Eraldi asja vastu huvi tundunud investoritele on fond siiski selgitusi jaganud, kuid suuri kahtlusi tehingu suhtes pole neil tekkinud. “Fondi uus meeskond on Armeenia investeeringuid arutanud regulaarselt osakuomanike ja võlakirjaomanike koosolekutel. Lisaks on igaühel neist alati võimalus fondivalitseja käest neid küsimusi otse küsida,” rääkis Pekk.