05.10.2011, 22:30
Millised tingimused on seatud koolitoidule
FOTO:
Koolis pakutav toit peab olema tervislik, et lastel, kes seda söövad, jätkuks jõudu õppimiseks ja kasvamiseks. Millised tingimused on koolitoidule kehtestatud.
- Kooli- ja lasteaialapse toit peab olema tehtud võimalikult värskest toiduainest, serveeritud soovitavalt aurutatult, keedetult või hautatult.
- Leivatooted peaksid olema laual iga päev.
- Makaronitooted ei tohiks põhitoidu lisandina pakkuda mitte üle kahe korra nädalas.
- Köögivilju peaksid lapsed saama iga päev.
- Värsked puuviljad peaksid olema menüüs vähemalt kolm korda nädalas.
- Liha või linnulihaga toitu tuleks pakkuda vähemalt kaks korda nädalas.
- Kalast valmistatud toitu peaksid lapsed saama vähemalt üks kord nädalas.
- Laste lemmikud viinerid, sardellid ja keeduvorstid on küll lubatud, kuid mitte rohkem kui kord kuus.
- Majoneesi ja majoneesil põhinevaid kastmeid võib kasutada väikestes kogustes ning mitte sagedamini kui kolm korda kuus.
- Piim ei tohi olla lapse ainus ega põhitoit.
- Puhas vesi peab olema alati kättesaadav.
Keelatud on:
- Rohkes rasvas küpsetatud toidud.
- Hüdrogeenitud taimerasvu sisaldavad tooted.
- Põhitoiduna konservid.
- Suitsutatud, tugevalt soolatud, vinnutatud ja vürtsitatud toidud.
- Magustoiduks ei pakuta maiustusi nagu närimiskummi, puuvilja- ja müslitahvlid, kompvekid.
- Vältida tuleks vitamiinidega, mineraalainetega rikastatud toitu.
- Joogiks ei pakuta veepõhiseid maitsestatud jooke, sh energia- ja spordijooke, mis sisaldavad toiduvärve E 102, E 110, E 122, E 123, E 124, E 129, E 151, E 154, E 155, E 180.
- Koolieelses lasteasutuses ei tohi pakkuda ka oakohvi.
Allikas: Tervisekaitsenõuded toitlustamisele koolieelses lasteasutuses ja koolis