Toidutööstuses jagatakse taas Pääsukesemärki
Ja selle nimel ka toidutööstused pingutavad, et oma toodetele tunnustust saada.
Pääsukesemärki taotleb tänavu 11 ettevõtet 34 tootele ja ristikumärki 6 ettevõtet 11 tootele. Lisaks soovivad juba kehtivat litsentsilepingut pikendada kokku 49 ettevõtet 151 tootele. Rõõm on tõdeda, et on ka päris uusi märgitaotlejaid, kelle tooted läbivad hindamise esimest korda. Sel sügisel hinnatakse tooteid juba kahekümnendat korda.
Põllumajandus–Kaubanduskoda on toidukvaliteedimärke välja andnud 1998. aastast alates. Tooteid hindavad toiduainetööstuste, teadusasutuste ja -laborite erialaspetsialistidest koosnevad ekspertkomisjonid. Eksperdid on saanud hindamise läbiviimiseks EPKK poolt vastava koolituse. Hindamine toimub väljatöötatud kriteeriumide alusel, ekspertide isiklikud maitse-eelistused arvesse ei lähe ning hindamise ajal on toodete kaubamärgid ekspertidele teadmata.
Eksperdid hindavad tooteid kuues tootegrupis: lihatooted; piimatooted; pagaritooted ja teraviljatooted; aedviljakonservid, kastmed, mittealkohoolsed joogid; alkohoolsed joogid. Lisaks põhihindamisele kontrollib EPKK märke kandvate toodete kvaliteeti ja tooraine päritolu ka jooksvalt.
Pääsukesemärk Tunnustatud Eesti Maitse antakse kvaliteetsetele, kodumaisest põhitoorainest Eestis valmistatud toodetele. Ristikumärk Tunnustatud Maitse antakse kvaliteetsele tootele, toote valmistamisel kasutatud tooraine päritolu ei kontrollita. Pääsukesemärk on kõige tuntum ja mõjukam toidumärgis Eestis, seda teab 84% Eesti elanikest. Ristikumärgi tuntuse tase küünib 57%-ni.
Tänavu sügisel märgi saavad tooted võivad seda kanda 2012. aasta lõpuni.
Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda