Kuigi sügishooaeg on kinnisvaraturul aasta aktiivseim periood, ei ole tehingute arv Eestis võrreldes augustiga kinnisvarabüroo Uus Maa värske ülevaate kohaselt oluliselt kasvanud. Seevastu Kuressaare kinnisvaraturg muutus sügise saabudes tõepoolest veidi aktiivsemaks, kirjutab
.

Septembriülevaate koostanud kinnisvarabüroo Uus Maa analüütiku Risto Vähi sõnul on Kuressaares müüki tulnud kortereid, mis pole omanike primaarsed elukohad ja mille haldamine on hakanud neil üle jõu käima. "Ostjad-müüjad on enamasti kohalikud inimesed, kuid nende hulgas on ka soomlasi, kes tahavad näiteks korteri asemel endale maja osta," tõdes Vähi.

Soomlastest müüjaid on rohkem märgata ka nn suvekinnisvara turul. Seejuures just vanemas eas soomlasi, kes ei jõua enam vanuse tõttu Saaremaal käia. "Kuna Saaremaa-vaimustus oli peamiselt paaril põlvkonnal põhjanaabreist, ei ole nooremaid soomlastest puhkajaid kuigi palju enam peale tulemas," põhjendas Risto Vähi.

Sama tendentsi tõi välja ka LVM Kinnisvara maakler Heidi Puppart. "Mul on praegu hästi palju aastatetaguseid kliente, kes on nüüd uuesti välja ilmunud ja soovivad müüa," kinnitas ta. Temagi kliendid on müügi kasuks otsustanud oma ea tõttu. "Nad ostsid korteri kümme aastat tagasi - esiteks hind oli siis teine, ja pahatihti on põhjus selles, et nad ise on nüüd kümme aastat vanemaks saanud," rääkis Puppart. Lisada võib, et soomlased, kes toona Kuressaares kortereid ostsid, olid juba siis pensionieelikud või pensionärid. "Kuna nad on nüüd veel tükk maad vanemad, ei jõua nad lihtsalt siin enam käia," nentis Heidi Puppart.

Natalija Leiten Compakt Kinnisvarast tõi aga välja veel ühe võimaliku põhjuse, miks nooremad soomlased Saaremaal endale kinnisvara eriti ei soeta - ajad on Soomeski rasked. "Seal on palju töötuid ja noortel on vähem raha kui pensionäridel, kes on elu jooksul jõudnud teenida ja tagavaraks panna. Noortel pole võimalused võib-olla enam sellised, nagu olid neil, kes kunagi siin kinnisvara ostsid," selgitas Leiten.

Üüriturul on kogu suvi väldanud defitsiit kadumas, kuid inertsina on pakutavate korterite üürid kõrgeks jäänud, ütles kinnisvarabüroo Uus Maa analüütik Risto Vähi. Kuna suurt üürimistungi aga pole, on paljud väljaüürimiseks pakutavad korterid tühjaks jäänud. Maade ja majade müük on Kuressaares hetkel sootuks madalseisus - septembris müüdi näiteks vaid üks eramu.

Kui augustis toimus maa-ameti andmeil Kuressaare linnas 11 kinnisvara ostu-müügitehingut, siis septembris oli neid juba 16. Samas on see siiski vähem, kui oli käesoleva aasta kevadsuvel. Kortereid müüdi Kuressaares eelmise kuu jooksul 12, mis on viie võrra enam kui augustis.

Maa-ameti andmeil tehti septembris üle Eesti kokku 3076 kinnisvara ostu-müügitehingut, mis on 2,2% rohkem kui augustis ja 61,6% enam kui näiteks jaanuaris.