Konverentsi üks korraldajatest akadeemik Anto Raukas tõdes, et Tallinna linna järel on just Saaremaa Eesti kõige suurema turismipotentsiaaliga piirkond, kirjutab Saarte Hääl.

“Saarlased on väga tublid olnud oma saare väärtuste tutvustamisel,” ütles ta. “Kahjuks pole aga kohalikul rahval sellest palju kasu olnud.” “Võtame näiteks teie süvasadama, mille üks ekspert ma olin,” rääkis Raukas. “Ega see ju saarele suurt midagi anna, kui laev tuleb sadamasse vaid paariks tunniks. Oluline on, et turistid siin ööbiksid ja siin ka pikemalt viibiksid, sest kõik see toob lõppkokkuvõttes kasu kohalikule majanduselule.”

Anto Raukase sõnul näitavad uuringud, et keskmiselt viibib turist Saaremaal 1,85 ööpäeva. “Geoturism ongi üks võimalikest vahenditest, kuidas külaliste saarel oleku aega pikendada,” lausus ta. “Ja siinjuures ei tasuks geoturismi mingiks nišiturismi ilminguks pidada. Seda ei saa seondada vaid Saaremaa pankrannikute või fossiilide tutvustamisega, sest kõik, mis on seotud maaga, on nii või teisiti geoturismi objekt. Võtame näiteks kas või Kuressaare linnuse.”