Lipstoki sõnul ei ole euroala keskpankade süsteemi ühine kriisiriikide võlakirjade ostuprogramm Securities Markets Programme (SMP) mõeldud viimase võimaluse laenaja tüüpi toetuse andmiseks valitsustele, et nende rahastamisvajadusi katta.

Lipstok kinnitas, et SMP on ajutine, mahult piiratud ja mõeldud rahapoliitika ülekandmiseks kõigis euroala riikides, mitte valitsuste rahastamiseks. Ta viitas EKP rahapoliitilisele eesmärgile hoida euroala inflatsioonitase keskpikas perspektiivis kahe protsendi lähedal.

Keskpangad on SMP raames omandanud väärtpabereid 211 miljardi euro eest.

"On väga oluline vältida ekslikke arusaamu Eurosüsteemi rolli kohta, näiteks arusaama, et keskpank võib toimida viimase võimaluse laenajana valitsustele," ütles Lipstok.

Reuters kirjutas, et Lipstok vihjas baasintressimäärade võimalikule edasisele langusele praeguselt ühelt protsendilt, juhul kui inflatsiooniväljavaated muutuvad. Praegu on Lipstoki hinnangul hoolimata majanduskasvu aeglustumisest riske inflatsiooni tõusuks, näiteks maksutõusud.

Euroalast lahkumine ei tuleks Kreekale kasuks, ütles Lipstok. Tema hinnangul ei võidaks Kreeka euroalalt lahkumisest ja devalveerimisest midagi. Kreeka peab oma kulutusi vähendama, muutes oma majanduse paindlikumaks, selgitas Lipstok.