Tarbijahinnaindeksi aastamuutuse suurimaks mõjutajaks olid toidu ja mittealkohoolsete jookide 9,7 protsendiline kallinemine, mis andis kogutõusust kaks viiendikku. Samuti elektri, soojusenergia ja kütte 6,2 protsendiline ning mootorikütuse 12,2 protsendiline hinnatõus, mis lisasid kogutõusu kumbki veel viiendiku.

2011. aastal oli eelmise aasta keskmisega võrreldes kohv 45 protsenti ja suhkur 43 protsenti kallim. Hoolimata aasta lõpul aset leidnud hinnalangustest jäi kartul 34 protsenti kallimaks kui 2010. aastal. Munad olid aga 9,4 protsenti odavamad.

Detsembris mõjutasid tarbijaindeksit enim transport ja alkohoolsed joogid

Kaubad olid 2010. aasta detsembriga võrreldes 3,4 ja teenused 4,4 protsenti kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on 2010. aasta detsembriga võrreldes tõusnud 6,5 protsenti  ja mittereguleeritavad hinnad 2,8 protsenti.

2010. aasta detsembriga võrreldes mõjutasid indeksit kõige rohkem eluasemele tehtavad kulutused, mis andsid kogutõusust üle kolmandiku. Sellest omakorda ligi 60 protsenti andsid aastataguse ajaga võrreldes 11,1 protsenti kallinenud soojusenergia ja 6,7 protsenti kallinenud elekter.

Toit ja mittealkohoolsed joogid andsid kogutõusust ligi neljandiku, millest pool jäi 7,7 protsenti kallinenud lihatoodete arvele.

Kümme protsenti kallim mootorikütus andis kogutõusust seitsmendiku.

2011. aasta detsembris olid aastataguse ajaga võrreldes enim kallinenud postiteenused (52%), suhkur (43%) ja kohv (37%).

Köögivili odavnes

Kartul ja värske köögivili olid 2011. aasta detsembris 27 protsenti odavamad kui aasta varem.

Tarbijahinnaindeksi 12 kuu muutus jäi viimati alla nelja protsendi 2010. aasta augustis, mil ta oli 2,9 protsenti. Novembriga võrreldes olid detsembris tarbijahinnaindeksi suurimateks mõjutajateks 0,9 protsenti kallinenud transport ja kaks protsenti odavnenud alkohoolsed joogid.

Alkoholi odavnemise põhjustasid laialdased alkohoolsete jookide soodusmüügid. Transpordi kallinemist mõjutasid enim novembriga võrreldes 37,5 protsenti kallinenud lennukipiletid (sealjuures olid lennukipiletid 2010. aasta detsembriga võrreldes 1,2 protsenti kallimad) ja üks protsent kallinenud mootorikütus.