Aasta keskpaigas müüs Swedbank Eesti oma Läti ja Leedu üksuse Rootsis asuvale emafirmale. Panga restruktureerimise tulemusena kandis seni väga harva omanikutulu maksnud Swedbank Eesti rootslastele üle 243 miljoni euro eest dividende ja vähendas aktsiakapitali 603 miljonilt 85 miljonini ehk 518 miljoni euro võrra, kirjutab Äripäev.

Kuna dividendid maksti välja Lätis ja Leedus teenitud kasumilt, mis oli antud riikides juba maksustatud, ei tulnud Swedbank Eestil selle pealt tulumaksu maksta. Samuti ei maksnud Swedbank tõenäoliselt sentigi tulumaksu aktsiakapitali vähendamise pealt, kuna aktsiakapitali suurendamiseks varasematel aastatel tehtud sissemaksed olid juba tulumaksuga maksustatud.

Muudatuste tulemusena ei jäetud kohalikku panka täitsa ilma rahata. Nimelt teenis pank Läti ja Leedu tütarüksuste müügiga erakorraliselt 336 miljonit eurot kasumit. Niikaua, kui seda Eesti Swedbankist välja ei viida on tegemist samuti tulumaksuvaba kasumiga.Swedbanki grupi investorsuhete juht Johannes Rudbeck kinnitas reedel, et kriisi ajal süstis emapank küllalt palju kapitali Eesti üksusesse ja selle kaudu Läti ja Leedu äridesse. "Olime Baltimaadesse liiga palju kapitali pannud. Seega eelmise aasta keskel võtsime osa sellest tagasi. See on seotud grupisisese kapitali juhtimisega. Kuid ei ole otseselt kuidagi seotud antud dividendidega. Need on kaks eri asja," selgitas Rudbeck enam kui 750 miljoni euro väljaviimist.