"Täna on sedasi, et praktiliselt igale uuele levivõrgule - olgu siis 2G või 3G - on vaja omi maste. 4G mastid, mida sellel aastal 150 tükki Eestis püsti paneme, on selline lahendus, kus uute levialade ja levivõrkude loomine ei ole enam riistvara vaid tarkvara küsimus," sõnas Nielsen.

Tehnikadirektor lisas, et uute mastidega toimub juhtimine kontorilaua tagant ehk siis andmete järgi ühe päeva, nädala või kuu raames, mitte enam aastate või aastakümnendite raames.

"Saame uue tehnikaga jälgida, kus levialaosas konkreetselt millist levilaiust parasjagu kaustatakse ning seda sinna nupuvajutusega rakendada. Näiteks kui Lõuna-Eestis on rohkem levinud 2G ja Põhja-Eestis 3G ei pea enma masti ehitama vaid paneme tarkvaraga asjad paika," sõnas Nielsen.

4G võrgu seadmed on odavnenud aastaga ligi kolm korda 15tuhandelt eurolt mast 5 tuhandele eurole masti eest.

"Põhjuseks on suurenenud nõudlus mastile ning nõudlus uuele täiustunud tehnoloogiale. Me ei hakanud eelmisel aastal punnitama uusi maste. kahel põhjusel, esiteks ei olnud hind õige ning oleks olnud vale ja totter, see lisakulu panna meie klientide kaela. Teiseks ei olnud tehnoloogiliselt ka mastid tasemel. Nüüd on," sõnas Neilsen, kes lisas et panevad järgmise nelja aastaga kokku 550 uut 4G masti üle Eesti.

Nielsen lisas, et kui 3G arvatav eluaeg on veel 3-4 aastat, siis 4G eluiga ei oska keegi hinnata.

"Täna on turule tulmas esimene 4G telefon Samsungilt. Hind on metsik telefonil. LG vist ka juba midagi lubas 4G vallast. Ehk siis hetkel ehitame võrku, mis tulevikus hakkab olema kasutuses," sõnas Nielsen.