"Egiptuse reisid ei ole oluliselt odavnenud ega ka teised analoogsed reisid kallinenud, kuid reisijate arv on märgatavalt muutunud. Kui 2010. aasta hooajal startis Eestist kaheksa lennukit nädalas (Egiptusesse toim.), siis hetkel sõidab kokku vaid neli lennukit," ütles Delfile Novatoursi tegevjuht ja juhatuse liige Andree Uustal.

Uustal selgitas, et hinnaerinevused eelmise aasta ja käesoleva aasta reiside puhul on tingitud ajutistest müügikampaaniatest viimastele vabadele kohtadele ja need on ajutised ning neist ei saa ka järeldada hinna kõikumisi. "Sooduskampaaniad on puhkusereiside loomulik osa ja neid tehakse iga aastas mitu korda."

Reisjate osakaal on Uustalu sõnul vähenenud aga ligi 33 protsenti ning peamiseks põhjuseks peab mees möödunud aasta algusest saadik toimunud rahutusi, mis on muutnud Egiptuse poliitilise ja majandusliku olukorra ebastabiilseks. Lisaks toimusid möödunud aastal ka mitmed hai rünnakud kuurortides, mis pole just väga reisile kutsuvad juhtumid.

Uustalu sõnul on broneeringute tühistamisi suhteliselt vähe, kuid mõned siiski leidub. „Peredega reisijad on hakanud otsima Egiptuse reisidele alternatiive ning populaarse Tenerife kõrval on kliendid avastanud ka Iisraeli märtsi reisid ja India Goa piirkonna.“ selgitas Uustal.

Siiski kinnitas Uustal, et reise päris ära ei tühistata ning kui pidada kinni ette seatud turvameetmetest ei tohiks ohtu olla, kuigi mõned ekskursioonid on peatatud.

Novatours saab iga päev Egiptuses toimuvast erinevatest allikatest mitu raportit ning sihtkoha elu-olu on teravdatud tähelepanu all. Novatours on tühistanud kõik kõrge turvariskiga ekskursioonid Egiptuses kuni olukorra stabiliseerumiseni. Luksori ekskursioonid on peatatud alates 20. jaanuarist ja Kairo ekskursioonid peatatud juba 2011. aasta lõpust,“ ütles Uustal.

Ka teise kodumaise reisifirma Panda Traveli müügijuhi Stanislav Romanyuki sõnul on peamiseks muudatuseks Egiptuse reiside puhul kohalike tutvumisretkede vähendamine. „Rahutuste pärast oleme loobunud vaid pikkadest ekskursioonidest nagu näiteks kruiis Niiluse jõel ja Luksori ning Kairo väljasõidud,“ selgitas Romanyuk Delfile.

Reisid Egiptusesse pole Romanyuki sõnul odavnenud, küll aga kõiguvad hinnad kuupäevade tõttu. „Traditsiooniliselt on näiteks aastavahetusel hinnad kõrgemad, kuid suurt allahindluste lainet seoses rahutustega pole olnud. Rahutused Egiptuses pole suurt muudatust sisse toonud,“ kinnitas Romanyuki, et muretsemiseks pole põhjust ning Egiptus on ikka veel nõutud turismipaik.