Hüppeliselt tõuseb Fortum Termesti kodulehel oleva teate järgi hind Püssis, Vändras, Põltsamaal ja Adaveres. Nendes piirkondades tõuseb Fortumi sõnul hind seoses pikaajalise kooskõlastamise protsessi lõppemisega ja uute hinnavalemite kooskõlastamisega konkurentsiameti poolt.

Teistes piirkondades tõuseb soojuse hind 2,5 protsenti kuni 8,1 protsenti seoses maagaasi hinnatõusuga pärast hinnavalemi viimast kooskõlastust.

Soojuse hinnatõusu protsendiline erinevus tekib järgmistel põhjustel:

• eelmised hinnad kooskõlastatud erinevatel ajahetkedel erinevate kütuse maksumuste juures.

• tootmisseadmeid ja kaugküttevõrke on renoveeritud erineval määral ja erinevatel aegadel.

• kaugküttevõrkude pikkus, tarbijate tihedus ja sellest tulenev soojuskadu on piirkonniti erinevad.

"Maagaasi hind tõusis novembris üle kuue protsendi ja detsembris rohkem kui viis protsenti. Arvestades, et kütuse maksumus moodustab põhilise osa soojuse hinnast esitasime taotlused piirhindade korrigeerimiseks jaanuaris. Tänaseks on konkurentsiamet need taotlused kooskõlastatud," kirjutas Fortum Termest kodulehel.

Ettevõtte poolt soojuse tootmiseks ostetava maagaasi maksumus muutub igakuiselt sõltuvalt kuu viimase päeva dollari kursist ja kütteõlide üheksa kuu keskmistest hindadest. Kütuse hindade tõusu on põhjustanud Fortumi sõnul globaalsed muutused maailmaturul.
"Eesti ajakirjanduses leviv info, et maagaasi hind praegu madal, puudutab paraku ainult Ameerika gaasiturgu," selgitas Fortum.

Kuna kütteõlide hinna muutus mõjutab gaasi hinda üheksa kuu keskmise kaudu, siis kütteõlide hetkehindade muutus ei tohiks maagaasi hinda lähikuudel oluliselt muuta. Küll aga on dollari kurss teinud järske muutusi viimaste kuude jooksul ja selle edasist liikumist ei oska ka analüütikud Fortumi sõnul prognoosida.

"Seega ei saa me klientidele lubada milline on soojuse hind kolme kuu või poole aasta pärast. Küll aga võime kinnitada, et gaasi maksumuse olulisel langemisel alandame ka soojuse müügihinda," lubas soojafirma.

Fortum Termest tõstis viimati novembris mitmes Tallinna piirkonnas kütte hinda pea 40 protsenti.