Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson viitas oma küsimuses peaministrile Euroopa Komisjoni iga-aastasele uuringule maksutrendidest, kus on kirjas, et Eestis moodustavad kaudsed maksud kogu maksukoormusest 42,4% ning oleme sellega EL-is suuruselt kolmandal kohal.

"See on riikide valikute küsimus, kas rakendada rohkem otseseid makse, rakendada rohkem kaudseid makse või rakendada rohkem omandimakse. Eestis teatavasti omandimaksude osatähtsus, kapitalimaksude osatähtsus on praktiliselt olematu," selgitas Ansip.

Ansip väitis, et Eurostati andmetel on  Eesti kaudsete maksude osatähtsuselt sisemajanduse kogutoodangus on Euroopa Liidus 7. kohal, 15,2% SKT-st on kaudsed maksud.

"Meist eespool on Rootsi 19%-ga, Taani 17%, Ungari, Austria, Bulgaaria, Küpros ja 0,1%-ga jääb meist maha näiteks Prantsusmaa. Kui vaadata neid kõige tagumisi, siis torkab silma, et näiteks Hispaanias on kaudsete maksude osatähtsus väike, aga ka Kreekas on kaudsete maksude osatähtsus väga väike. Ei saa kindlasti öelda seda, et ühteviisi on õige ja teistviisi on vale, ühteviisi on hea ja teistviisi on halb. Tuleks hinnata lõpptulemuse järgi, maksukogumise efektiivsus Eestis on hea, Eesti riigi rahandus on korras, ja mitte üritada joonduda nende järgi, kellel maksukogumise efektiivsus on olematu ja kellel riigirahandus on korrast ära."