„2011. aasta oli krediidikindlustuses parem, kui loodeti. Huvi selle kindlustusliigi vastu on kasvanud jõudsalt. Hakkasime mullu uuesti aktiivselt kindlustama riskantseid sektoreid nagu ehitus ja IT. Näiteks on meilegi üllatuseks maksehäirete tase ehitussektoris suhteliselt madal, sama võib öelda ka IT sektori kohta. Eesti ja Leedu ehitussektor on päris heas seisus, Läti ehitussektori pisut kehvemast olukorrast annavad märku mõningased maksehäired, kuid sellele vaatamata taastumisime kriisist kiirelt,“ rääkis Coface Eesti esindaja Kairi Vaade-Kuusemets.

2011. aastal peaaegu kahekordistus Coface krediidikindlustuse portfell kõikides Balti riikides. Samuti on kasvanud Balti riikidesse väljastatud krediidilimiidid 1 miljardilt 1,5 miljardile eurole. Seejuures on suurim osa limiitidest välja antud Leedu ettevõtetele. See hea märk näitab, et usaldus Baltikumi ettevõtete vastu on taastunud ja erinevad tootjad on valmis siia kaupa krediiti müüma.

Coface lubab sellel aastal majanduse kerget jahenemist.

„Meie prognoosime käesolevaks aastaks üldist majanduse kerget jahenemist, keeruline on Lõuna Euroopas. Raskused ootavad ees ka Kesk-Euroopat. 2011 oli taastumise ja kasvu aasta, 2012. aastal majanduskasv aeglustub. Kuid hea uudis Eestile, Lätile ja Leedule – meie peaökonomisti Yves Zlotovsky sõnul on Baltikumi väljavaated suhteliselt head. Võib öelda, et pahad asjad sünnivad väljaspool Baltikumi. Meie majandused on väikesed, tagasilöögid olid rängad, samas on meie taastumine tänu meie väiksusele olnud kiire. Me ei suuda konkureerida suurtootjatega, kuid meie ettevõtete potentsiaal on nišiturud ja –tooted, kus ei oma tähtsust odav masstootmine," kommenteeris Vaade-Kuusemets.

"Millel põhineb meie prognoos? Monitoorime igapäevaselt väga suurt hulka ettevõtteid, teeme taustauuringuid ja krediidiraporteid. Sealt näeme Balti ettevõtete jätkuvalt paranevaid finantstulemusi. Hea märk on ka see, et maksehäireid on Balti riikides vähe," lisas Vaade-Kuusemets.

Balti riikidest kasutavad krediidikindlustust kõige rohkem Leedu ettevõtted. Seal ollakse kõige rohkem teadlikud krediidikindlustusest kui riskide maandamise viisist, krediidikindlustus on olnud seal kättesaadav juba aastast 1997, kui seda pakkus riiklik selts LEIDAS. Coface’i hinnagul on Baltikumis krediidikindlustusel palju arenguruumi, kuna seda kasutatakse oluliselt vähem kui Euroopas keskmiselt.

„Meil on portfellis poliise igast sektorist. Eelmisel aastal võib esile tuua suurt huvi kindlustada ehitussektorit, kuna seal on kõigil värskelt meeles suured kahjud. Samuti on suurem huvi kindlustada põllumajandussektorit, kuna seal on traditsiooniliselt väga pikad maksetähtajad, hooajalisus ja sellest tulenevalt ka suuremad riskid," mainis Vaade-Kuusemets.