Viin on ainus jook maailmas, mida ei valita toidu kõrvale, vaid mis ise valib ja nõuab enese kõrvale sööki või väikest ampsu. Kuna viinal ei ole kodumaad – hetkel käib vaidlus Venemaa ja Poola vahel, kes esimesena klassikalist vembuvett destilleeris – ei ole ka viinakõrvasel kodumaad. 

Meie testi eesmärk on valida viin ja selle kõrvale midagi hammustada. Eesti moodi!

Et pisutki saada selgust, milline viin tänasele pidulauale paremini passiks ning mida isamaalise rüüpe ja televiisorist näidatava ilukõndimise kõrvale hammustada, võtsime taas kokku Delfi eksperimendimeeskonna ning muretsesime selvehallist kaheksa Eesti viina ning laia valiku erinevaid klassikalisi, kuid peaasjalikult Venemaal tuntuks saanud sakuskasid.

Viinavaliku õigustus

Vabariigi 94. aastapäeva auks läbi viidud degusteerimine ning väikese välimääraja kokkupanemiseks sai kokku muretsetud, nagu juba varasemalt mainitud, vaid Eesti viinad ehk Eestis toodetud viinad, mida kõige parem süldi ja seaprae kõrval olevasse karahvini valada.

Valikusse sattusid järgmised viinad: STÖN, Estonian Vodka: Pshenichnaja, Crystal, Beloff, Nipernaadi, Saaremaa, Viru Valge ja Laua viin.

Maitsmine ja hindamine toimusid klassikalisel meetodil, aga selle erinevusega, et aroomi ja maitse avamiseks ning erinevate nüansside avastamiseks kasutasime kolme eri mensuuri – tavalist viinapitsi, veinipokaali ning portveiniklaasi. Hindasime viina värvi, aroomi, maitset ning seda, millise lauakatte toidulise osaga viin paremini sobiks.

Sakuskade valikusse said võetud klassikalised hapendatud ja marineeritud kurgid, soolapekk, must leib, vürtsikilud, anšoovised, merekarbid, suitsulõhe, kapparid, oliivid, hapukapsas ning sibul.

Tuleb tunnistada, et parimaks „pealehammustamiseks“ kujunes soolapekk, mis sobis imeliselt iga viinaga.

Kõrge populaarsuse saavutasid ka hapendatud kurk ning erinevad kalalised.

Tulemused

Korkinud viinad Gloria veinikeldri Mona Lisa saalis lahti, alustasime sooritusega... Subjektiivsel maitsmisel, erinevatest klaasidest nuusutamisel ning „peale hammustamisega“ kõrvutades osutus kõige puhtamaks ning paremaks viinaks valiku kõige kallim vägijook ehk STÖN Vodka.  Viin sai kümnepunkti skaalal kõrged 8,5 punkti ning oli läbivalt kõikide maitsjate lemmik. 

STÖNi kohta võib öelda: "Stön viin on ehk ainus alla 10 eurone viin, mida võib julgelt lauale tõsta ning kõikidele nina kirtsutamata ette valada. Pudelisisu kvaliteet on kõrge ning filtreering sooritatud perfektselt. Viinal puudub iseloomulik alkoholi kange lõhn, tunda on vaid kerget kargust ning värskust. Maitse on pehme ja mahe, mis tähendab, et parima temperatuuri juures pole tarvis viinale isegi midagi peale hammustada ega peale juua. Maitses on lisaks tunda vürtsi, mis lisab vaid viinajoomise naudingule punkte. Stöni tugevaim külg on aga järelmaitse puudumine - ei teki kirbet ega mõrudat mekki. Parimaks lisandiks on Stön viinale viil soolapekki musta leivaga!“

Viimase koha võttis aastapäeva viinatestil enda kanda kindlalt Nipernaadi, mis sai kogupunktisummana vaid 2,9 silma kümnest. 

Nipernaadi kohta võib kokkuvõtvalt öelda: „Eesti ühe armastatuima vagabondi ja uitaja järgi nime saanud vägijook ei õigusta ennast kuidagi. August Gailiti  Nipernaadi oli seiklushimuline unistaja ja uurija. Nipernaadi viin on aga puhas rusikalöök suulaele, mis viib igasuguse tahte seigelda ja unistada. Aroom on küll pehme, loob juba illusiooni, et viina mekk võiks olla pehme nagu pai... Eksimus on aga suur. Viina suus ringi liikudes mõrkjus ja kibedus aina süveneb ning järelmekiks kujunedes lõhkeb tõeline pomm. Milleks sellist asja juuakse? Kes, kurat, sellist jooki joob? Peaasjalikult sobiks kokteiliviinaks, kui sissekallamisel on 17. segujook ning kellaosutid näitavad juba hommikutunde. Kurb lõpp kenasti alanud seiklusele. NB! Kannatab juua väga külmalt ning hea ja hapu-soolase kurgiga“!

Maitsmise ajal tuli välja anda ka üks ÜLLATUSAUHIND, mille võttis suure kvaliteedihüppe ning maitseedenduse eest klassikaline Viru Valge, mis sai kümnest punktist kõrged 7 silma. Väidetavalt on Liviko vahetanud viinavalmistamiseks kasutatavat piiritust ning sellega on toodud meie kandi kuulsaima viina taaskord pidulauale pandavate viinade valikuvariantide hulka.

Viru Valge kohta võib kokkuvõtvalt öelda: „Varasemalt vaid auto käigukasti hammasrataste  puhastamiseks või viinasokkide tegemiseks sobinud vägijook on teinud kvaliteedi poolest hüppe, mida pole suutnud keegi teine. Piirituse vahetusega, on Viru Valgele antud uus hingamine. Kohe nuuskimisel, seda nii pitsiotsast kui veiniklaasis keerutades, on tunda piirituse ja viina puhtust, kus  pole tunda liigsetest õlidest ja muudest piirituse lisaainetest tekkivat kirbet lõhna ning alkohoolset kipitust ninas. Lõhn on puhas, veidi magus, kuid selge ja värske. Kõige suurem üllatus tuleb aga maitsmisel – Viru Valge maitseb kui veidi kangestatud sõõm hommikust kastet aasalt. Luuleline, kuid tõsi. Viina maitse liibub suus, kuid ei tugevne ega plahvata vaid hajub, sumbub ning ei tekita järelmekki. Hea Eesti Viin!“

Vabariigi Aastapäeva viinatestil andsid oma subjektiivse hinnangu Martin Hanson, Vahur Koorits, Madis Vaikmaa, Jüri  Butšakov, Epp-Mare Kukemelk, Laura Kõrvits ja Robert Kõrvits. Video pani kokku Rauno Volmer, pildile võttis testi Vallo Kruuser.

Eriline tänu viinatesti kordaminekule kaasaaitamisel läheb restoranile Gloria ning viimase peakokale ja Eesti gastronoomia edendajale Dimitri Demjanovile!

Kuid nüüd DELFI VABARIIGI AASTAPÄEVA VIINATEST: 

1. STÖN
Punkte:  8,5
Hind: 8,99 eurot

Stön viin on ehk ainus alla 10 eurone viin, mida võib julgelt lauale tõsta ning kõikidele nina kirtsutamata ette valada. Pudelisisu kvaliteet on kõrge ning filtreering sooritatud perfektselt. Viinal puudub iseloomulik alkoholi kange lõhn, tunda on vaid kerget kargust ning värskust. Maitse on pehme ja mahe, mis tähendab, et parima temperatuuri juures pole tarvis viinale isegi midagi peale hammustada ega juua. Maitses on lisaks tunda vürtsi, mis lisab vaid viinajoomise naudingule punkte. Stöni tugevaim külg on aga järelmaitse puudumine, ei teki ei kirbet ega mõrudat mekki. Parimaks lisandiks on Stön viinale viil soolapekki musta leivaga!

2. Estonian Vodka: Pshenichnaja
Punkte:  7
Hind:  7,61 eurot

Esmakordne kohtumine paljudele, kuid kolmel korral filtreeritud Estonian Vodka: Pshenichnaja on tõeliselt arvestatav ja hea viin. Pitsist joomisel on küll tunda tugevat mustsõstralist järelmekki, mis korraks paneb mõtlema, et äkki on tegu maitseviinaga, kuid üldjuhul on aroom puhas ning klaar, maitsed selged ning pehmed. Suus keerutades ei hakka kraapima suulage ega keeleääri. On kergelt tugevam kui seda oli Stön ning vajab ikkagi parimaks naudinguks midagi „peale“. Viina maitsmisel oli viina temperatuur 6-7 kraadi juures ning isegi suhteliselt „sooja“ viina kohta on Estonian Vodka: Pshenichnaja mahe ja hea. Sobib paremini hapendatud kurgi või hakitud sibulaga.

3. Crystal 
Punkte:  6,3
Hind:  6,59 eurot

Kvaliteet langeb võrreldes varasemate vägijookidega. Olgugi, et oleme veel „heade, aga odavate viinade“ kategoorias, tuleb Crystal viina hinnata heaks viinaks. Aroom on puhas ning kõrvallõhnadeta. Maitse hakkab aga kannatama ebakvaliteetse piiritusevaliku tagajärjel. Esmamekk on viinal puhas ja värske, kuid pikemal suus loksutamisel lööb välja kirbe maitse. On „tugevama“ maitsega kui varasemad viinad. Õhtut selle pudeliga koos ei maksaks veeta, eriti kui ei ole midagi peale hammustada. Parim sakuska on aga Crystal viinale mustal leival vürtsianšoovis. 

4. Beloff
Punkte: 3,7
Hind: 4,69 eurot

RIMI kaubandusvõrgu private label viin, mis parema valiku olemasolul tuleks jättagi kaubandusvõrgu riiulit täitma. Ei ole küll viinavaliku kõige nõrgema punktiskoori saaja, kuid see ei tähenda, et tegemist ei oleks ikkagi vaid sokiviina ning desinfitsaatoriga. Piirituse halba kvaliteeti näitab ka suhkrusisaldus. Suhkur aga, koos eeterlike õlidega, ongi see, mis hommikul enesetunde halva hoiab ning olu läägeks ajab. Võiks ka öelda, et tegemist on pohmelusega pudelis. Kui rääkida aga aroomist ja maitsest, siis lõhn on viinal üllatavalt puhas ning selge, puuduvad tähelepanu tõmbavad nurgad aroomis. Samas maitsest on kohe tunda, et tegemist on viinaga, kange ja karmi joogiga. Beloff lööb suhu augu. Ei sobi vürtsikilu ega anšoovisega, vaja midagi pehmet ja haput ... kurk, kappar või suitsukilu!

5. Nipernaadi
Punkte:  2,9
Hind: 6,17 eurot

Eesti ühe armastatuima vagabondi ja uitaja järgi nime saanud vägijook ei õigusta ennast kuidagi. August Gailiti  Nipernaadi oli seiklushimuline unistaja ja uurija. Nipernaadi viin on aga puhas rusikalöök suulaele, mis viib igasuguse tahte seigelda ja unistada. Viina aroom on küll pehme, loob juba illusiooni, et viina mekkgi võiks olla pehme nagu pai. Eksimus on aga suur, viina suus ringi liikudes mõrkjus ja kibedus aina süveneb ning järelmekiks kujunedes lõhkeb tõeline pomm. Milleks sellist asja juuakse? Peaasjalikult sobiks kokteiliviinaks, kui sissekallamisel on 17. segujook ning kellaosutid näitavad juba hommikutundi. Kurb lõpp kenasti alanud seiklusele. NB! Kannatab juua väga külmalt ning hea ja hapu-soolase kurgiga

6. Saaremaa
Punkte: 4,7
Hind:  5,99 eurot

Viimase aja kurb üllatus on see, et kõik Saaremaa nime kandvad toidu- ja joogitooted on kvaliteeti kaotamas ning langemas heast maitsest ja puhtast aroomist lugupidavate inimeste valikust. Sama on kahjuks ka Saaremaa viinaga. Piirituse kvaliteet on nii kehva, et juba lõhn tuletab meelde Virtsu sadamakai ääres loksuvat pilsivett. Maitse ei paranda asja. Lonks viina ning suus on tunne nagu keegi puhastaks veritsevat haava või tõmbaks traatharjaga üle selja. Kange tahtmise juures on joodav. Peaasjalikult müüb aga viina puhul pudel ja slõugan „Vötame mönuga!“ Ei soovita!

7. Viru Valge
Punkte: 7
Hind:  6,99 eurot

Varasemalt vaid auto käigukasti hammasrataste  puhastamiseks või viinasokkide tegemiseks sobinud vägijook on teinud kvaliteedi poolest hüppe, mida pole suutnud keegi teine. Piirituse vahetusega, on Viru Valgele antud uus hingamine. Kohe nuuskimisel, seda nii pitsiotsast kui veiniklaasis keerutades, on tunda piirituse ja viina puhtust, kus pole tunda liigsetest õlidest ja muudest piirituse lisaainetest tekkivat kirbet lõhna ning alkohoolset kipitust ninas. Lõhn on puhas, veidi magus, kuid selge ja värske. Kõige suurem üllatus tuleb aga maitsmisel – Viru Valge maitseb kui veidi kangestatud sõõm hommikust kastet aasalt. Luuleline, kuid tõsi. Viina maitse liibub suus, kuid ei tugevne ega plahvata vaid hajub, sumbub ning ei tekita järelmekki. Hea Eesti Viin!

8. Laua Viin
Punkte:  4,7
Hind:  4,89 eurot

Liviko odavama viina bränd, mis on eestlaste seas vägagi populaarne. Arusaamatult isegi, kui võtta aluseks vaid maitse ning aroom, kuid mõistetav kui kvaliteet kõrvutada hinnaga. Tegemist on magusa aroomi ning maitsega viinaga, nii et joomisele järgneval hommikul on tunda, millega eelmisel õhtul tegeleti. Maitse on küll kohmakas ja nurgeline, kuid karm järelmekk kaob suust suhteliselt kiirelt, eriti siis, kui haugata juurde klassikalist musta leiba soola pekiga või lihtalt värskeid hapusid kapsaid. Hind dikteerib kahjuks Laua Viina edu, kvaliteet aga ei luba täna lauale tõsta. 

Viinatesti fotogalerii:

Viinatesti videosüüdistus: